Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

Az oroszok szerint Juan Antonio Samaranch KGB-ügynök volt

2009.11.07. 22:01

A hajdani szovjet titkosszolgálat, a KGB ügynöke volt Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi elnöke - állította egy Moszkvában megjelent könyv, amelyről legfrissebb számában a Die Zeit című hamburgi hetilap, továbbá a Süddeutsche Zeitung is beszámolt. A 89 esztendős spanyol Samaranch 1980-tól 2001-ig állt a NOB élén, és még jelenleg is a bizottság tiszteletbeli elnöke. A könyv szerzőinek állítása szerint a korábbi rendkívül tekintélyes sportdiplomata a fasiszta Franco-rezsim funkcionáriusa volt, később pedig a szovjet titkosszolgálat ügynöke lett.

A szerzők – köztük Jurij Felstinszkij történész, valamint két nemzetközi hírű sakknagymester, Viktor Korcsnoj és Borisz Gulko, továbbá a KGB egykori rangidős vezetője, Vladimir Popov alezredes beszámoltak arról, hogy a szovjet titkosszolgálat a legkülönbözőbb módszerekkel befolyásolta a volt Szovjetunió sakk-elitjét. És Popov szerint nem csupán a többszörös világbajnok, Anatolij Karpov volt KGB-ügynök, hanem Juan Antonio Samaranch is.

A könyvet ismertetve a német lapok emlékeztettek arra, hogy Samaranchot – aki Franco idején a sportügyekért felelős államtitkár volt – 1977-ben, a spanyol diktátor halála után szovjet-, illetve mongol nagykövetként Moszkvába küldték. A moszkvai ideje alatt valóságos sportkarriert futott be, és 1980-ban már a NOB elnöke lett, mégpedig nem sokkal az előtt, hogy Moszkvában megnyíltak a nyugati országok által bojkottált nyári olimpiai játékok. Popov szerint a KGB-nek jelentős szerepe volt abban, hogy a spanyol diplomata a keleti tömb NOB-tagjainak szavazatával jelentős fölénnyel a bizottság elnöke lett. A volt szovjet titkosszolgálat azzal zsarolta meg a NOB elnökét, hogy még nagykövetként régiségek, ékszerek, illetve festmények csempészésén kapták rajta.

A Süddeustche Zeitung szerint Samaranchtól nem sikerült állásfoglalást szerezni a könyvben megjelent állításokkal kapcsolatban. A NOB kommunikációs igazgatója, Mark Adams ugyanakkor merő spekulációnak nevezte azokat. A Die Zeit című hetilap a szóban forgó állításokhoz fűzött kommentárjában feltette a kérdést, vajon befolyásolta-e Samaranch, hogy a nyári olimpiai játékok rendezési jogát annak idején Moszkva, a télit pedig később Szocsi kapta. Az írás emlékeztetett arra, hogy a NOB-ot gyakran nevezték titkos szövetségnek. A hetilap szerint a bizottság megérdemelte, hogy ezt az elnevezést ragasszák rá annak alapján, amilyen átláthatatlanul a sportot irányítja. Mindennek kapcsán a Die Zeit úgy ítélte meg: nem az a meglepő, hogy a bizottság korábbi elnökét - mint azt a szerzők a könyvben állítják - a KGB titkosszolgálati tevékenységre kényszerítette volna. A meglepetés az lenne, ha a NOB-ban Samaranch lenne az egyetlen titkos ügynök - írta legfrissebb számában a Die Zeit.