Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az oroszok szerint Juan Antonio Samaranch KGB-ügynök volt

2009.11.07. 22:01

A hajdani szovjet titkosszolgálat, a KGB ügynöke volt Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi elnöke - állította egy Moszkvában megjelent könyv, amelyről legfrissebb számában a Die Zeit című hamburgi hetilap, továbbá a Süddeutsche Zeitung is beszámolt. A 89 esztendős spanyol Samaranch 1980-tól 2001-ig állt a NOB élén, és még jelenleg is a bizottság tiszteletbeli elnöke. A könyv szerzőinek állítása szerint a korábbi rendkívül tekintélyes sportdiplomata a fasiszta Franco-rezsim funkcionáriusa volt, később pedig a szovjet titkosszolgálat ügynöke lett.

A szerzők – köztük Jurij Felstinszkij történész, valamint két nemzetközi hírű sakknagymester, Viktor Korcsnoj és Borisz Gulko, továbbá a KGB egykori rangidős vezetője, Vladimir Popov alezredes beszámoltak arról, hogy a szovjet titkosszolgálat a legkülönbözőbb módszerekkel befolyásolta a volt Szovjetunió sakk-elitjét. És Popov szerint nem csupán a többszörös világbajnok, Anatolij Karpov volt KGB-ügynök, hanem Juan Antonio Samaranch is.

A könyvet ismertetve a német lapok emlékeztettek arra, hogy Samaranchot – aki Franco idején a sportügyekért felelős államtitkár volt – 1977-ben, a spanyol diktátor halála után szovjet-, illetve mongol nagykövetként Moszkvába küldték. A moszkvai ideje alatt valóságos sportkarriert futott be, és 1980-ban már a NOB elnöke lett, mégpedig nem sokkal az előtt, hogy Moszkvában megnyíltak a nyugati országok által bojkottált nyári olimpiai játékok. Popov szerint a KGB-nek jelentős szerepe volt abban, hogy a spanyol diplomata a keleti tömb NOB-tagjainak szavazatával jelentős fölénnyel a bizottság elnöke lett. A volt szovjet titkosszolgálat azzal zsarolta meg a NOB elnökét, hogy még nagykövetként régiségek, ékszerek, illetve festmények csempészésén kapták rajta.

A Süddeustche Zeitung szerint Samaranchtól nem sikerült állásfoglalást szerezni a könyvben megjelent állításokkal kapcsolatban. A NOB kommunikációs igazgatója, Mark Adams ugyanakkor merő spekulációnak nevezte azokat. A Die Zeit című hetilap a szóban forgó állításokhoz fűzött kommentárjában feltette a kérdést, vajon befolyásolta-e Samaranch, hogy a nyári olimpiai játékok rendezési jogát annak idején Moszkva, a télit pedig később Szocsi kapta. Az írás emlékeztetett arra, hogy a NOB-ot gyakran nevezték titkos szövetségnek. A hetilap szerint a bizottság megérdemelte, hogy ezt az elnevezést ragasszák rá annak alapján, amilyen átláthatatlanul a sportot irányítja. Mindennek kapcsán a Die Zeit úgy ítélte meg: nem az a meglepő, hogy a bizottság korábbi elnökét - mint azt a szerzők a könyvben állítják - a KGB titkosszolgálati tevékenységre kényszerítette volna. A meglepetés az lenne, ha a NOB-ban Samaranch lenne az egyetlen titkos ügynök - írta legfrissebb számában a Die Zeit.