Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Bari és Isztambul is olimpiát rendezne

2009.11.11. 13:02 Módosítva: 2009-11-11 13:09:09

Bari is beszállt az olasz versengésbe a 2020-as nyári olimpia rendezéséért. A dél-olaszországi város polgármestere közleményben jelentette be szerdán, hogy jelentkeznek az eseményre, azonban alig pár órával később a CONI közleményben tudatta: elutasítja Bari pályázását. Az alig 300 000 lakosú település mellett Róma, Velence és Palermo jelentkezett házigazdának, de utóbbi már kiesett az országon belüli versenyfutásból. Így Olaszországból Róma és Velence maradt versenyben.

A helyszínről 2013-ban dönt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, de minden országból csak egy pályázó lehet, így az olasz tagszervezetnek kell kiválasztania azt a várost, amely képviseli az országot a NOB előtt.

Japánban már korábban bejelentkezett a 2020-as olimpia közös gazdájának Hirosima és Nagaszaki – bár a két városban történő rendezés ellenkezik az olimpiai Chartával, így nincs sok esélyük –, s legújabban Tokió pályázati szándékáról is szó van. A 2020-as olimpia lehetséges jelentkezői között szerepel Budapest, és a rendezni szándékozók sorába beállt kedd este Isztambul is. A török nagyváros négy sikertelen kísérlet után fut neki ötödszörre is a kandidálásnak.