Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Plusz 1,3 milliárdnyi támogatást kér a MOB

2009.11.11. 19:50

Egymilliárd 300 millió forint pótlólagos forrás folyósításához kérik a miniszterelnök közreműködését a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) kibővített gazdasági bizottságának rendkívüli ülésén megjelent sportszövetségi vezetők. Az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben a sportvezetők úgy vélik, csődhelyzetbe került a magyar sport, s a helyzet megoldására személyes konzultációt kérnek Bajnai Gordontól.

Arra kérik a kormányfőt, hogy "1,3 milliárd forint pótlólagos forrás folyósításával - amely megegyezik a négy évvel ezelőtt kapott összeg reálértékével - biztosítsa a magyar sport életben maradásához minimálisan szükséges anyagi ráfordítást, amely tulajdonképpen csak elengedhetetlen kiegészítése annak a társadalmi támogatásnak, amelyet a családok, önkormányzatok, szponzorok és a sportszervezetek nyújtanak".

A sportvezetők jelzik, hogy tisztában vannak az ország nehéz gazdasági helyzetével, de úgy látják: "amennyiben az 1,3 milliárd forint támogatást nem kapják meg az olimpiai sportágak, akkor 2010-re reménytelen helyzetbe kerülnek a vancouveri és a londoni részvételre és kvalifikációra készülő sportolók".

Az ülésen több mint tíz olimpiai sportág - köztük a kajak-kenu, az úszás, a vívás, a vízilabda, a kézilabda, a birkózás, a torna és az atlétika -, illetve a MOB, valamint a Nemzeti Sportszövetség képviselői, vezetői jelentek meg. Az olimpiai felkészülésre a jelenlegi helyzet szerint jövőre 800 millió forint jut a költségvetésből. A tavalyi olimpia évében 1,8 milliárd volt a keret, és a mostani 800 millióhoz járuló 1,3 milliárd révén a közlemény megfogalmazói szerint a támogatás megőrizné reálértékét.