Plusz 1,3 milliárdnyi támogatást kér a MOB

2009.11.11. 19:50

Egymilliárd 300 millió forint pótlólagos forrás folyósításához kérik a miniszterelnök közreműködését a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) kibővített gazdasági bizottságának rendkívüli ülésén megjelent sportszövetségi vezetők. Az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben a sportvezetők úgy vélik, csődhelyzetbe került a magyar sport, s a helyzet megoldására személyes konzultációt kérnek Bajnai Gordontól.

Arra kérik a kormányfőt, hogy "1,3 milliárd forint pótlólagos forrás folyósításával - amely megegyezik a négy évvel ezelőtt kapott összeg reálértékével - biztosítsa a magyar sport életben maradásához minimálisan szükséges anyagi ráfordítást, amely tulajdonképpen csak elengedhetetlen kiegészítése annak a társadalmi támogatásnak, amelyet a családok, önkormányzatok, szponzorok és a sportszervezetek nyújtanak".

A sportvezetők jelzik, hogy tisztában vannak az ország nehéz gazdasági helyzetével, de úgy látják: "amennyiben az 1,3 milliárd forint támogatást nem kapják meg az olimpiai sportágak, akkor 2010-re reménytelen helyzetbe kerülnek a vancouveri és a londoni részvételre és kvalifikációra készülő sportolók".

Az ülésen több mint tíz olimpiai sportág - köztük a kajak-kenu, az úszás, a vívás, a vízilabda, a kézilabda, a birkózás, a torna és az atlétika -, illetve a MOB, valamint a Nemzeti Sportszövetség képviselői, vezetői jelentek meg. Az olimpiai felkészülésre a jelenlegi helyzet szerint jövőre 800 millió forint jut a költségvetésből. A tavalyi olimpia évében 1,8 milliárd volt a keret, és a mostani 800 millióhoz járuló 1,3 milliárd révén a közlemény megfogalmazói szerint a támogatás megőrizné reálértékét.