10 nap alatt 10 triatlont csinál két magyar

2009.11.12. 15:00 Módosítva: 2009.11.12. 15:00
Szőnyi Ferenc az összetett elsőségre is esélyes Monterreyben, Breuer Orbán Károlynak már a második napon gyomorbántalmai voltak.

November 9-19. között Mexikóban tíznapos ironman Világkupa-versenyt rendeznek, a versenyzőknek minden nap egy klasszikus triatlont (3.8 km úszás, 180 km kerékpározás, 42.2 km futás) kell teljesíteniük.

A verseny egy 50 méteres medencében és egy 2 km-es zárt pályán zajlik, ez utóbbit lefelezik, hogy a futók és a kerékpározók ne zavarják egymást.

Monterreyben két magyar indult, a hazai és a szlovéniai dupla ironmanversenyeken kvalifikálták magukat az év legnehezebb viadalára.

A 45 éves Szőnyi Ferenc tavaly részt vett a tízszeres ironmanversenyen, amikor folyamatosan kellett teljesíteni azt a távot, amit most tíz nap alatt. Szőnyi akkor - élete második versenyén - kilenc nap és hat óra alatt ért célba, harmadik lett.

Szőnyi Ferenc
Szőnyi Ferenc

Ha a másik magyar, Breuer Orbán Károly is végigcsinálja, úgy 24 évével ő lehet a legfiatalabb versenyző, akinek ez sikerült. Az idei a harmadik ilyen verseny, eddig egyedül a magyar Tamás Zsolt volt az, aki mindkétszer végigcsinálta (ez rajta kívül csak tíz embernek sikerült).

Tamás szerint a versenyzőnek nem csak fizikailag kell bírnia: „Ha nem érzi azt, hogy legyőzi a monotonitást, a fáradtságot és a holtpontokat, el se induljon. Emellett nagyon kell ismernie saját szervezetét is”.

Rengeteg pénzbe kerül, az ő 2007-es indulása több millió forintból jött össze. „A szponzoroknak az emberi oldalát kell mutatni, hogy egy ilyen teljesítmény mögött mennyi energia, mekkora munka van.”

Breuer Orbán Károly
Breuer Orbán Károly

Egy ilyen hosszú versenyen elkerülhetetlenek a sérülések, ezeket is inkább a lelkileg kell elviselni. Volt rá példa, hogy valaki többet képzelt a szervezetéről, és gyakorlatilag elfogyott a verseny végére. A versenyzők folyamatos orvosi ellenőrzés alatt állnak, táplálkozásukra is figyelnek, ilyen igénybevételnél szervezetük olykor különleges dolgokat kíván.

Szőnyi az élmezőnyben van

A két magyar közül Szőnyi – aki az eddigi két napon egy 2. és egy 3. helyet ért el – valószínűleg a cím közelében lesz, nem elképzelhetetlen, hogy megnyeri az összetett Világkupát. Breuer gyomorproblémákkal küzd, már az nagy eredmény lenne, ha végigcsinálná a tíz napot.