Bárdosit eltiltották, aranyát nem adja vissza

2009.11.13. 12:41
Kétéves eltiltása ellen nem fellebbez a birkózásban olimpiai ezüstérmes szumózó, felhagy a sportággal. A nyári Világjátékokon aranyérmes versenyző az MMA-t választja a jövőben.

Doppingvétség miatt két évre eltiltotta a versenyzéstől Bárdosi Sándort a Magyar Sumo Szakszövetség fegyelmi bizottsága.

A szervezet pénteki közleménye szerint a korábbi birkózónak a júliusi világjátékokon szerzett szumós aranyérmét 72 órán belül vissza kell adnia. A fegyelmi bizottság helyben hagyta a Világjátékok illetékes testületének döntését, és a sportolót 3000 eurós (kb. 800 ezer forint) eljárási költség megfizetésére kötelezte. Bárdosi 15 napon belül fellebbezhet az ítélet ellen, de ezzel nem kíván élni, felhagy a szumóval, az MMA-ra koncentrál.

bardosi250

"Az aranyérem visszaadásával még várjunk. A Világjátékokra a szabadidőmből áldoztam, most meg a szövetségből mindenki engem támad. Jelenleg ágyhoz vagyok kötve, kedden operálták a térdemet."

Bárdosi a tajvani világjátékokon szumósként végzett súlycsoportjában az első helyen. Állítja, közvetlenül az elutazás előtt megcsípte egy darázs, és az erre kapott gyógyszer került a szervezetébe, ami a pozitív tesztet eredményezhette (a két ezt megelőző vérvizsgálat negatív volt).

Hangsúlyozta, nem doppingolással vádolják, hanem doppingvétség elkövetésével. Csak annyiban tartja hibásnak magát, hogy nem jelezte, orvosi kezelés alatt állt. Meggyőződése, el akarják gázolni, de azt nem nevesítette, kire gondol.

Az allergológusok kétkedve fogadták történetét a darázscsípésről, igaz, a Juventus aranylabdás, világbajnok védője, Fabio Cannavaro is egy darázscsípés miatt akadt fenn a doppingvizsgálaton. Bárdosinál furoszemid nevű vízhajtót találtak, míg az olasznál kortizont, őt később fel is mentették.

MMA-versenyeken indulhat

Fazekas Attila, a sportügyekben illetékes Önkormányzati Minisztérium sportigazgatási főosztályának vezetője közölte, Bárdosi indulhat MMA-viadalokon, illetve a K1-es küzdősportban, mivel egyik sem tartozik a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA szabályzata alá, magára nézve nem tekinti kötelezőnek a WADA doppingkódexét. Bárdosinak hivatalos formában is jeleznie kell, hogy szumósként visszavonul, mert csak akkor kerül ki a doppingkontroll alá vonhatók közül, ami után például már nem kell az ellenőrök rendelkezésére állnia, sem holléti ívet vezetnie.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője elmondta, hogy Bárdosi eltiltása alatt más, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA szabályzata alá eső sportágakban sem szerepelhet.

"Magyarországon a magyar kormány doppingolásra vonatkozó rendelete a mérvadó. Vagyis Bárdosi nem versenyezhet olyan sportágban, amely például állami támogatást kap, bejegyzett szövetségként működik, illetve a szövetsége aláírta a WADA-kódexet."

A kötöttfogású birkózóként 2000-ben olimpiai ezüstérmes, 32 esztendős Bárdosi a sportágtól eltávolodva más küzdősportokban próbált szerencsét az utóbbi években. Szumósként világ- és Európa-bajnok lett, az MMA elnevezésű vegyes harcművészetben is jeleskedett, emellett gyakori szereplője a televíziós show-műsoroknak is.