Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Chuck Norris és Bruce Lee törvénytelen gyermeke

2009.11.16. 10:43 Módosítva: 2009-11-16 10:43:58

Manny Pacquiao életét és munkásságát 2003 óta figyelem töretlen és egyre növekvő lelkesedéssel. A Fülöp-szigeteki fiatalember annak az évnek a novemberében ütötte ki Marco Antonio Barrerát. A mexikói ma már nem számít istennek, de akkor a csúcson volt. Először is 2001-ben lezárta a zseniális Naseem Hamed veretlenségét, majd elintézte Erik Moralest és Johnny Tapiát. Pacquiaóval nem bírt.

Pacquiao pedig elindult a világhír felé. Nem döccenőmentesen, Moralestől 2005 márciusában szoros pontozással még kikapott. Ám utána nem volt ellenfele. Moralesszel trilógiáig jutottak, egy éven belül kétszer ütötte ki korábbi legyőzőjét. Megint verte Barrerát, majd kipontozta Juan Manuel Marquezt.

17 évesen a légsúlyban kezdett, lépeget felfelé. Utóbbi négy meccse előtt a szakértők többsége rendre kevesebb esélyt adott neki, mint aktuális ellenfelének. Mindig azt mondták, hiába gyors, ereje kevés, hogy a született könnyű-, kisváltó- és váltósúlyúakat elintézze. Pacquiao  cáfolt. A kilencedik menetben ütötte ki David Diazt, a nyolcadik után adta fel Oscar De La Hoya, a másodikban borult Ricky Hatton, a tizenkettedikig húzta Miguel Cotto, de neki is fel kellett volna adnia legkésőbb a kilencedik környékén.

Mind a négy legyőzött klasszis, vagy legalább az volt, amíg neki nem szaladt Pacquiao ökleinek. David Diaz élete formájában volt, De La Hoyát egy évvel korábban csak megosztott pontozással múlta felül a máig veretlen Floyd Mayweather, Hatton vetett véget a korszakos zseni Kostya Tszyu karrierjének. Cottónál keményebb világbajnok nem sok volt a mai profi bokszban. Mind azt mondta utóbb, nem látták Pacquiao ütéseit.

2009 novemberében Manny Pacquiao a legnagyobb, ez nem vita tárgya. Erőnléti edzője, Alex Ariza azt mondta, Freddie Roach trénerrel megalkották a tökéletes harci gépet. A félnehézsúlyú szuperbokszoló Bernard Hopkins szerint a Fülöp-szigeteki az ökölvívás Bruce Lee-je. Minimum. Olyan, mintha egybegyúrták volna Bruce Lee-t, Jean-Claude Van Damme-ot, Arnold Schwarzeneggert, Piedonét és Chuck Norrist. Köríves rúgásokkal ugyan nem operál a ringben, de egy Pacquiao-féle jobbhorog minden problémát megold, még a többismeretlenes matematikai egyenleteket is. A nézőnek-szurkolónak kezd olyan érzése lenni, hogy ez az ember a Klicskókat is kipofozná. Pacquiao tökéletes. Pelé, Wayne Gretzky, Michael Schumacher. Muhammad Ali.

Hogy mi jöhet ezután, nem tudni. A publikum Pacquiao-Mayweathert akar. Napjaink két legjobbja az évtized szupermeccsét hozhatná össze. Ha a két Klicsko bokszolna egymással, az sem lenne izgalmasabb. Utóbbi soha nem jön létre, előbbire sem száz az esély. Pacquiao biztosan nem ijed meg Mayweathertől, Mayweather megijedhet Pacquiaótól.

Még csak 30 éves, 55 meccse van, 50-szer nyert, benne van jó néhány csata. Hazájában istenként tisztelik. Hírek szerint visszavonulása után politikus szeretne lenni. Az sem lenne csoda, ha abban is felérne a legtetőre. Bokszolóként már nem tud megbukni. A többit meglátjuk.