Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Akkor jó voltam, mikor olimpiát nyertünk

2009.11.16. 20:38
Vajda Attilának a következő szezonra sem lesznek brutális izmai, a lányok is nagyobb súlyokkal nyomnak fekve, mint ő, neki nem ebben van az ereje. Edzője bosszús, nem érti, miért kellene a felkészülés felében elválniuk egymástól.
vajda250

Idén először adták át MKB Prémium díjat, a kitüntetett olimpiai bajnok kenus, a 2009-ben Európa-bajnok Vajda Attila edzője, Vécsi Viktor mégis panaszkodott a díjátadón.

„Mit mondhatnék neki? Csak annyit, hogy vigyázzon magára” – reagált arra, hogy Vajda a pusztamérgesi megyei másodosztályú futballcsapat igazolt játékosa lett, és folyamatosan játszik védekező középpályásként.

„Nyilván nem szeretném, ha megsérülne, de megtiltani nem tudom. Ezt amúgy sem nekem kellene. Kiszolgáltatott vagyok, tőle függök. Szinte mindenben.”

Olimpiai bajnok nevelője lehet valaki Magyarországon, de ha tanítványának egy verseny, jelen esetben a világbajnokság nem úgy sikerül – Vajda ezren nyolcadik lett, a váltóban volt egy ezüstje -, akkor az edző kiszolgáltatottá válik.

„A Magyar Olimpiai Bizottságtól kapott szponzori autót elvették tőlem, most biciklivel járok. A fizetésemet csökkentették, Attiláról egy hónapban két hétig le kellene mondanom, mert a kapitányi elveknek megfelelően Dunavarsányba kellene mennie, ott együtt készülnek a válogatottak. Korábban úgy volt, hogy a vidéki fellegvárakban dolgozók maradhattak a helyükön, és a megszokott miliőben hozhatták ki magukból a legjobbat. Most nem elég, hogy el kell mennie Dunavarsányba – rosszabb körülmények közé -, még csak nem is velem készül fel. Ennyit érne a munkám? Csak akkor voltam jó, amikor olimpiát kellett nyerni?”

Korábban Vécsi ösztöndíja 15 százalékkal magasabb volt, mint a sportágat szolgáló más edzőké, most visszacsökkentették. A 40 szponzori autót a Magyar Olimpiai Bizottság osztja el, a Londonra készülő egyetlen egyéni címvédő, Vajda Attila rögtön jelezte, nem tart igényt az autóra, adják másnak; ez nem Vécsi lett. A központi edzőtábor új ötlet, Storcz Botond kapitányé, sokaknak nem tetszik, aláírásgyűjtés is indult ellene, a jövő heti szakmai vita után lesz végleges döntés.

Vécsinek nem igazán érthető, hogyha Vajda legnagyobb ellenfele, a spanyol David Cal már a londoni olimpiai pályán készül, Vajda miért nem kaphatja meg ugyanezt. Szerinte előnyös lenne, ha mihamarabb ismerkedhetne a viszonyokkal.

„Mintha el akarnák venni a kedvemet az edzősködéstől. Pedig Attila mellett Horváth Gábor jó eséllyel pályázik a másik egyéni olimpiai számra, a kétszázra, ami egyúttal azt jelentené, hogy a három lehetséges számból kettőben az én felnevelt, tehát nem igazolt versenyzőm indulhatna” - morgolódott Vécsi, aki a tavalyi év edzője választáson második lett.

Vécsi Viktor edző, Vajda Attila, Janics Natasa és Sík Márton
Vécsi Viktor edző, Vajda Attila, Janics Natasa és Sík Márton

Eközben Vajdával ugyanúgy készülnek: futás, kötélmászás, konditerem, vízre már nem mennek. A pekingi bajnok negyven kilókat emelget, negyvenes a széria, ezt hússzor.

„Helyenként még a lányok is nagyobb súlyokkal nyomnak fekve, de nekünk nem az a dolgunk, hogy nagy izmokat építsünk, mert azoknak nagy mennyiségű oxigénra van szükségük, amit ha nem kapnak meg, akkor jön a nagy kifulladás az utolsó méterekre. Láttunk már pár ilyet.

Soha nem szerettem volna annyira kész lenni, elmerevedni a célban, hogy a bóját ölelgessem, és ne süllyedjek el” – viccelődött Vajda.