SYMA-csarnok: engedély van, pénz nincs

2009.11.17. 16:10
Egyéves huzavona óta után augusztus végén kapta meg az építési engedélyt a SYMA-csarnok bővítése, vagyis megkezdődhet a négyezer fős konferenciaközpont építése az eltűnő Körcsarnok helyén. Pontosabban csak kezdődhetne, mert tavaly óta megváltoztak a pénzügyi feltételek, így hiába volt meg már a pénz a fejlesztésre, most újra kell gondolni a finanszírozást.

Legkorábban 2011 szeptemberére készülhet el a Papp László Sportaréna és a Puskás Stadion közötti területen található SYMA Sport- és Rendezvényközpont - vagy közkeletűbb nevén a SYMA-csarnok - bővítése, Budapest legújabb, négyezerfős konferenciaközpontja. A beruházás már tavaly megkezdődött volna, ám a XIV. kerületi építésügyi hatóság nem adta meg az építési engedélyt a Körcsarnok helyére tervezett épületre, így még most sem kezdődhetett el az építkezés. Pedig az idegenforgalmi szakma évek, sőt évtizedek óta várja, hogy legyen a fővárosban egy ilyen, a legnagyobb rendezvényeket is befogadni képes létesítmény, amely nagyban elősegítené a legjövedelmezőbb turisztikai műfaj, a konferenciaturizmus felfutását.

"Konferenciaközpontra nem a SYMA-nak van szüksége, hanem Budapestnek, ilyen létesítményeket az adott város szokott megteremteni, tudva, mennyit jelenthet ez az idegenforgalomnak" - mondta a készülő beruházásról Bérces Tamás, a SYMA-csarnok üzemeltetési igazgatója.

A cég azonban azon a pályázaton vállalta ezt, amelyen 2005-ben a Budapesti Olimpiai Központ (BOK, korábban Népstadion és Intézményei) egy területére írtak ki. Itt állt a szövetségek háza és az eredetileg ideiglenesnek - a leégett Budapest Sportcsarnok pótlására - szánt SYMA- (korábbi nevén SAP-)csarnok, a kormány azonban úgy döntött, az egykori Népstadion környékét különböző funkciókkal fejlesztik, jelentős részben magántőke bevonásával. A területet harminc évre kapták bérbe az államtól, évi hatvanmillió forintért bérlik és a konferenciaközponttal lesz teljes a terület fejlesztése. A BOK többi része egyelőre érintetlen maradt, más elképzelés egyelőre nem valósult meg.

A sport- és rendezvényközpont még 2006-ban elkészült, a négyezerfős konferenciaközpont építésére pedig már tavaly májusra felkészült a SYMA. Kiválasztották a generálkivitelezőt, megkapták a bontási engedélyt a Körcsarnokra. Azonban a XIV. kerületi önkormányzat egy telekrendezési probléma miatt nem adta ki az engedélyt, noha az a SYMA-tól független volt.

 
syma

Az érvényes rendezési tervben - az Ifjúság út kiszélesítése miatt - más telekhatárok szerepeltek, mint a telekkönyvben, ez a kérdés azonban a tulajdonos államot képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-re és az önbkormányzatra tartozott, nem a beruházó cégre.

Mire idén augusztusra ez a kérdés rendeződött, megváltoztak a pénzügyi feltételek. Az a finanszírozás, amely egy évvel ezelőtt összeállt, mostanra szétesett, mivel a bankok jóval szigorúbb feltételekkel nyújtanak kölcsönt, mint akkor. A konferenciaközpont 5-6 milliárd forintba kerülne, ennek nyolcvan százaléka származna hitelből. A SYMA az új helyzetben uniós forrás bevonását is tervezi, ezzel javulhatna az önrész aránya.

A cég nem számol azzal, hogy tavasz előtt megkezdődhet a beruházás, onnantól pedig 13 hónap alatt készülhet el a bővítés. Bérces szerint ez azt jelenti, hogy 2011 szeptemberében nyílhat meg a konferenciaközpont, így a csúszás miatt sajnos már elesnek attól, hogy a magyar uniós soros elnökség idejére esedékes rendezvények némelyikét ide tudják hozni.