Olivér
5 °C
8 °C

SYMA-csarnok: engedély van, pénz nincs

2009.11.17. 16:10
Egyéves huzavona óta után augusztus végén kapta meg az építési engedélyt a SYMA-csarnok bővítése, vagyis megkezdődhet a négyezer fős konferenciaközpont építése az eltűnő Körcsarnok helyén. Pontosabban csak kezdődhetne, mert tavaly óta megváltoztak a pénzügyi feltételek, így hiába volt meg már a pénz a fejlesztésre, most újra kell gondolni a finanszírozást.

Legkorábban 2011 szeptemberére készülhet el a Papp László Sportaréna és a Puskás Stadion közötti területen található SYMA Sport- és Rendezvényközpont - vagy közkeletűbb nevén a SYMA-csarnok - bővítése, Budapest legújabb, négyezerfős konferenciaközpontja. A beruházás már tavaly megkezdődött volna, ám a XIV. kerületi építésügyi hatóság nem adta meg az építési engedélyt a Körcsarnok helyére tervezett épületre, így még most sem kezdődhetett el az építkezés. Pedig az idegenforgalmi szakma évek, sőt évtizedek óta várja, hogy legyen a fővárosban egy ilyen, a legnagyobb rendezvényeket is befogadni képes létesítmény, amely nagyban elősegítené a legjövedelmezőbb turisztikai műfaj, a konferenciaturizmus felfutását.

"Konferenciaközpontra nem a SYMA-nak van szüksége, hanem Budapestnek, ilyen létesítményeket az adott város szokott megteremteni, tudva, mennyit jelenthet ez az idegenforgalomnak" - mondta a készülő beruházásról Bérces Tamás, a SYMA-csarnok üzemeltetési igazgatója.

A cég azonban azon a pályázaton vállalta ezt, amelyen 2005-ben a Budapesti Olimpiai Központ (BOK, korábban Népstadion és Intézményei) egy területére írtak ki. Itt állt a szövetségek háza és az eredetileg ideiglenesnek - a leégett Budapest Sportcsarnok pótlására - szánt SYMA- (korábbi nevén SAP-)csarnok, a kormány azonban úgy döntött, az egykori Népstadion környékét különböző funkciókkal fejlesztik, jelentős részben magántőke bevonásával. A területet harminc évre kapták bérbe az államtól, évi hatvanmillió forintért bérlik és a konferenciaközponttal lesz teljes a terület fejlesztése. A BOK többi része egyelőre érintetlen maradt, más elképzelés egyelőre nem valósult meg.

A sport- és rendezvényközpont még 2006-ban elkészült, a négyezerfős konferenciaközpont építésére pedig már tavaly májusra felkészült a SYMA. Kiválasztották a generálkivitelezőt, megkapták a bontási engedélyt a Körcsarnokra. Azonban a XIV. kerületi önkormányzat egy telekrendezési probléma miatt nem adta ki az engedélyt, noha az a SYMA-tól független volt.

 
syma

Az érvényes rendezési tervben - az Ifjúság út kiszélesítése miatt - más telekhatárok szerepeltek, mint a telekkönyvben, ez a kérdés azonban a tulajdonos államot képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-re és az önbkormányzatra tartozott, nem a beruházó cégre.

Mire idén augusztusra ez a kérdés rendeződött, megváltoztak a pénzügyi feltételek. Az a finanszírozás, amely egy évvel ezelőtt összeállt, mostanra szétesett, mivel a bankok jóval szigorúbb feltételekkel nyújtanak kölcsönt, mint akkor. A konferenciaközpont 5-6 milliárd forintba kerülne, ennek nyolcvan százaléka származna hitelből. A SYMA az új helyzetben uniós forrás bevonását is tervezi, ezzel javulhatna az önrész aránya.

A cég nem számol azzal, hogy tavasz előtt megkezdődhet a beruházás, onnantól pedig 13 hónap alatt készülhet el a bővítés. Bérces szerint ez azt jelenti, hogy 2011 szeptemberében nyílhat meg a konferenciaközpont, így a csúszás miatt sajnos már elesnek attól, hogy a magyar uniós soros elnökség idejére esedékes rendezvények némelyikét ide tudják hozni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?