Pénteken kezdődik a súlyemelő vb

2009.11.18. 10:12

A Szöulhoz közeli, csaknem egymillió lakosú Gojang Cityben rendezik meg péntektől a súlyemelők 2009-es világbajnokságát, amelyen két magyar is szerencsét próbál.

Magát Krisztinától (plusz 75 kg) és Nagy Pétertől (plusz 105 kg) egyformán egyéni legjobbja körüli, ha lehet, azt meghaladó eredményt vár Pátrovics Géza szövetségi kapitány, aki a múlt héten zárta le a mini válogatott tatai táborozását, mely után óvatos derűlátással nyilatkozott az MTI-nek.

„Szerény céljaink lehetnek csak a dél-koreai vb-n, azt azonban elvárom, hogy mindkét nehézsúlyú versenyzőnk kihozza magából azt, amire jelenleg képes. Az idén első ízben kiírt U23-as Európa-bajnokságon szakításbronzot szerző Magát esetében ez annyit tesz, hogy ha eddigi összetett legjobbjánál, a 205 kilónál többet teljesít, a 10-15. hely valamelyikén végezhet, míg a korosztályos Eb-n az első fogásnemben aranyérmet kiérdemelt Nagy a 408 kilóját kéne, hogy felülmúlja a felnőtt vb-n, s akkor ő be is kerülhet a legjobb 10 közé. Szegedi ólomsúlyúnk esetében némi gondot okoz, hogy a felmérőt követően derékbántalmakra panaszkodott, de remélem, a világbajnokságon semmi egészségi gondja nem lesz.”

Gojang Citybe amúgy a 187 tagállamot számláló, és a korábbi főtitkár, Aján Tamás személyében 2000 óta magyar elnök irányította nemzetközi szövetség (IWF) országaiból több száz emelőt várnak a házigazdák, akik az elsősorban a nemzetközi kiállításairól híres Kintex csarnokban bonyolítják le november 20. és 29. között a nyolc férfi és hét női súlycsoport küzdelmeit.

Az ez évi vb amúgy nem kvalifikál a 2012-es londoni olimpiára, bár korábban szó volt erről, a szűk három esztendő múlva esedékes ötkarikás játékokra kvótát a 2010-es és a 2011-es világbajnokságokon lehet majd "összeemelni". Ha úgy tetszik, Dél-Koreában ezúttal csupán a vb-medál a tét, bár feltétlenül érdemes megjegyezni, hogy Gojang Cityben talál gazdára a sportági vb-k 1891 óta íródó históriájának ötezredik érme. Az első súlyos csúcstalálkozón, majd az azt követőkön is sokáig csak a férfiak indulhattak. 1987-től rendeznek a nőknek is világbajnokságot, s jó ideje koedukált viadalok keretében, vagyis egyazon világversenyen lépnek pódiumra a gyengébb nem erős képviselői is a dobogós pozíciókért.