Orsolya
10 °C
21 °C

Az IAAF még nem döntött Semenya ügyében

2009.11.20. 12:54

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) nem erősítette meg a dél-afrikai sportminisztérium csütörtöki állítását, mely szerint a vitatott nemű futó, Caster Semenya megtarthatja az augusztusi atlétikai világbajnokságon női 800 méteren megszerzett aranyérmét.

Az IAAF pénteken kijelentette, hogy a sportoló képviselőivel és a dél-afrikai kormánnyal együttműködve továbbra is vizsgálódik az ügyben, de egyelőre nem hozott végső döntést. Ugyancsak megoldatlan, hogy a 18 esztendős futó a jövőben részt vehet-e női versenyeken. Csütörtökön a Dél-afrikai Köztársaság sportminisztériuma az IAAF-re hivatkozva bejelentette, hogy Semenya megtarthatja aranyérmét és pénzdíját. Hozzátették, az IAAF és a sportoló megegyezett abban, hogy nem hozzák nyilvánosságra az atléta nemi vizsgálatának eredményét.

A 18 éves futó - aki hazájában azóta nemzeti hős lett - a "semmiből" tűnt elő három héttel a vb előtt, és 1:56.72 perces, kiváló idővel nyert. Férfias külseje, mély hangja miatt azonban felmerült a gyanú, hogy esetleg hermafrodita, így a nemzetközi szövetség augusztus 19-én elvégeztette a nemi vizsgálatot. Később kiderült, hogy a dél-afrikaiak már a vb előtt ellenőrizték Semenyát, akit eltanácsoltak az indulástól. Azt nem lehet tudni, hogy az IAAF végül egybevetette-e a két vizsgálat eredményét.