Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy aranyaeséllyel kevesebb a londoni olimpián

2009.11.22. 13:50
Férfi párbajtőrben és női kardban nem rendeznek csapatversenyeket a 2012-es londoni olimpián. Erről a sportág nemzetközi szövetsége (FIE) döntött - közvetve - a hétvégi, palermói kongresszusán. Arról is határoztak, hogy a 2011-es világbajnokságnak - a végső szavazásnál Budapesttel szemben 62-52-es szavazataránnyal győztes - Catania adhat otthont.

A FIE küldöttei a helyszínkijelölés előtt határoztak arról, hogy fenntartják a rotációs elvet - mivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) továbbra is csak tíz versenyszám lebonyolítását engedélyezi. Az a jelenlévők közül többekben csak később tudatosult, ez automatikusan a férfi párbajtőr és a női kard csapatviadal londoni mellőzését jelentette.

"Nem arról döntöttünk, hogy konkrétan melyik két csapatverseny kerül ki a programból, hanem csupán arról, hogy továbbra is érvényben marad a rotációs elv. Úgy volt, hogy erre még vasárnap visszatérünk, szombat késő estére azonban mindenki számára egyértelművé vált, hogy a férfi párbajtőr és a női kard csapatverseny kerül ki a 2012-es olimpiai műsorból" - tájékoztatta az MTI-t Füleky András, a magyar sportági szövetség (MVSZ) ügyvezető igazgatója.

Legutóbb, Pekingben a női párbajtőrözők és a férfi tőrözők csapatversenyét nem rendezték meg, az előtt, Athénban a női tőrözők és a női kardozók nem versenyeztek csapatban, utóbbiak azonban akkor még nem kimaradtak a programból, hanem új szakágként nem kerültek be.

A 2011-es kvalifikációs vb rendezéséért korábban versenyben volt Catania és Budapest mellett Tiencsin (Tienjin), Várna, valamint Krakkó, utóbbi kettő azonban visszalépett. Így a vasárnapi szavazás három lehetséges helyszínre vonatkozott.

"Az első körben Tiencsin kapta a legkevesebb szavazatot, 13-at, míg Budapest 42-t, Catania pedig 55-öt, majd a másodikban az olasz város 62-t, Budapest pedig 52-t - elevenítette fel a történteket Füleky, aki még hozzátette, hogy a prezentáció - melyet Demszky Gábor főpolgármester és Szalay-Berzeviczy Attila, a pályázati bizottság vezetője, az MVSZ társelnöke tartott - jól sikerült, s a sportágban meghatározó országok egyöntetűen a magyar fővárost támogatták.

"Benin, Togó és hasonlóan 'jelentős vívónemzetek' szavazataival azonban Catania futott be, gyakorlatilag hazai pályán. Érdekes, hogy a többször lepróbált bemutatónk alatt a technika valamiért leállt, s a szavazásnál is volt, hogy ismételni kellett" - tette hozzá.