Egy aranyaeséllyel kevesebb a londoni olimpián

2009.11.22. 13:50
Férfi párbajtőrben és női kardban nem rendeznek csapatversenyeket a 2012-es londoni olimpián. Erről a sportág nemzetközi szövetsége (FIE) döntött - közvetve - a hétvégi, palermói kongresszusán. Arról is határoztak, hogy a 2011-es világbajnokságnak - a végső szavazásnál Budapesttel szemben 62-52-es szavazataránnyal győztes - Catania adhat otthont.

A FIE küldöttei a helyszínkijelölés előtt határoztak arról, hogy fenntartják a rotációs elvet - mivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) továbbra is csak tíz versenyszám lebonyolítását engedélyezi. Az a jelenlévők közül többekben csak később tudatosult, ez automatikusan a férfi párbajtőr és a női kard csapatviadal londoni mellőzését jelentette.

"Nem arról döntöttünk, hogy konkrétan melyik két csapatverseny kerül ki a programból, hanem csupán arról, hogy továbbra is érvényben marad a rotációs elv. Úgy volt, hogy erre még vasárnap visszatérünk, szombat késő estére azonban mindenki számára egyértelművé vált, hogy a férfi párbajtőr és a női kard csapatverseny kerül ki a 2012-es olimpiai műsorból" - tájékoztatta az MTI-t Füleky András, a magyar sportági szövetség (MVSZ) ügyvezető igazgatója.

Legutóbb, Pekingben a női párbajtőrözők és a férfi tőrözők csapatversenyét nem rendezték meg, az előtt, Athénban a női tőrözők és a női kardozók nem versenyeztek csapatban, utóbbiak azonban akkor még nem kimaradtak a programból, hanem új szakágként nem kerültek be.

A 2011-es kvalifikációs vb rendezéséért korábban versenyben volt Catania és Budapest mellett Tiencsin (Tienjin), Várna, valamint Krakkó, utóbbi kettő azonban visszalépett. Így a vasárnapi szavazás három lehetséges helyszínre vonatkozott.

"Az első körben Tiencsin kapta a legkevesebb szavazatot, 13-at, míg Budapest 42-t, Catania pedig 55-öt, majd a másodikban az olasz város 62-t, Budapest pedig 52-t - elevenítette fel a történteket Füleky, aki még hozzátette, hogy a prezentáció - melyet Demszky Gábor főpolgármester és Szalay-Berzeviczy Attila, a pályázati bizottság vezetője, az MVSZ társelnöke tartott - jól sikerült, s a sportágban meghatározó országok egyöntetűen a magyar fővárost támogatták.

"Benin, Togó és hasonlóan 'jelentős vívónemzetek' szavazataival azonban Catania futott be, gyakorlatilag hazai pályán. Érdekes, hogy a többször lepróbált bemutatónk alatt a technika valamiért leállt, s a szavazásnál is volt, hogy ismételni kellett" - tette hozzá.