Véget ért a súlyemelő vb Gojang Cityben

2009.11.29. 11:45

A felső két férfikategória versenyeivel ért véget vasárnap a 2009-es súlyemelő-világbajnokság a dél-koreai Gojang Cityben. A zárónapot a 105 kilogrammosok kezdték, s bár a helyszínen megsérült fehérorosz olimpiai és világbajnok, Andrej Aramnau sérülés miatt visszalépett, az érdemi küzdelem nem maradt el: a tavalyi, pekingi ötkarikás játékok bronzérmese, Dmitrij Lapikov és a kínai fővárosban a dobogóról éppen miatta, pontosabban nehezebb testsúlya miatt lecsúszó lengyel Marcin Dolega vívott ismét nagy csatát.

Ezúttal azonban a korábbi vb-érmes lengyel diadalmaskodott, aki szakításban, majd lökésben, s így összetettben is elorozta az orosz elől az aranyérmeket. A három bronzot az olimpiai hatodik helyezett grúz Albert Kuzilov zsebelte be. A plusz 105 kilósoknál is akadt jelentős hiányzó: az utolsó pillanatban sérülést jelentő iráni tehetség, az ellenfeleket előzetesen világcsúcs-gyanús teljesítménnyel riogató Szaid Alihosszeini lemondta a részvételt. Távollétében azt lehetett várni, hogy - ha nem is sétagaloppban, de - begyűjti a vb-címeket a múlt évi olimpiai bronzérmes, 2007-ben világbajnok lett Viktors Scserbatis, aki azonban az első fogásnemben kiszenvedett negyedik hely után a lökésre már nem jött ki a versenydobogóra. Így aztán két ukrán - Artem Udacsin és Ihor Simecsko - s egy orosz versenyző, illetve a hazaiak óriása, An Jong Kvon indult harcba az elsőségért.

Végül a vb utolsó, sikeres lökésgyakorlatával a dél-koreai emelő győzött az ólomsúlyúak összetett versenyében az olimpiai negyedik Udacsin, és a pekingi ötödik helyezett Simecsko előtt. Jövőre Törökország ad otthont a sportági csúcstalálkozónak, de az antalyai vb - szemben az ideivel - már a londoni olimpiára selejtező világbajnokság is lesz egyben.