Jövőre több állami pénz juthat a sportra

2009.12.02. 13:08

Jövőre több állami pénzből gazdálkodhat a sport, mint idén - ezt Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője és Baráth Etele szocialista országgyűlési képviselő jelentette be szerdán. Mesterházy Attila, aki Sportegyesületek Országos Szövetségének az elnöke is, leszögezte: sikerült elérni, hogy a jövő évi sportköltségvetés nem lesz vesztese a válságnak, egyes területeken pedig növekedés is lesz. Saját, a parlament által is támogatott, a 2010-es költségvetéshez benyújtott módosító indítványáról azt mondta: 100 millió forintot csoportosított át a sport területére; ebből 60 millió forint jut jövőre a sportegyesületek működési költségeinek támogatására, 30 millió forintot kap a Wesselényi Miklós Sport Közalapítvány, 10 millió forintot pedig a Diáksport Szövetség.

A frakcióvezető kiemelte még, hogy jövőre 200 millió forint plusz költségvetési támogatást kap a Magyar Gyermek Labdarúgó Szövetség. Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke elmondta: az eredetileg tervezetthez képest 300 millió forint többlethez jut 2010-ben a versenysport, ezzel azt lehetett elérni, hogy az ideinél 150 millió forinttal lesz magasabb a versenysport támogatása.

Összességében a 2009-es felhasználáshoz képest a sport teljes költségvetése 2010-ben 400 millió forinttal több lesz - közölte a szocialista képviselő elismerve, hogy a sport támogatásában, más országokkal összehasonlítva, gondok vannak. Az utánpótlásról szólva Baráth Etele kiemelte, hogy 1-1,5 százalékkal csökkent a támogatás, de a járulék- és adócsökkentése miatt ez "visszapótlódik", így 2010-ben e programokra szolgáló források elegendők lesznek.