Veszélyben a 2010-es budapesti úszó-Eb

2009.12.02. 12:21 Módosítva: 2015.05.19. 05:12
Az MTV nem közvetíti a 2010-es budapesti úszó Eb-t, és a decemberi isztambuli rövidpályás Eb-t sem. A tévés garancia az egyik alapfeltétele a rendezésnek.

Kedden Schulek Csabától, az MTV Telesport főszerkesztőjétől a Magyar Úszó Szövetség azt a tájékoztatást kapta, hogy az MTV a korábbi évekkel ellentétben nem sugározza a 2009. december 10. és 13. között Isztambulban zajló rövidpályás Európa-bajnokságot.

Szerdán Medveczky Balázs, az MTV ügyvezető alelnöke a mellékelt levelében arról tájékoztatta Gyárfás Tamást, a MÚSZ elnökét, hogy az MTV visszavonja a 2008. szeptember 22-én, a 2010. évi úszó Európa-bajnokságra, az Európai Úszó Szövetségnek benyújtott pályázatunk nélkülözhetetlen elemét, a tévéközvetítésre vonatkozó garanciát, ami példátlan lépésnek számít.

Nem kizárt, hogy a rövidpályás úszó Eb-n akár 4-5 magyar aranyérem születik, és akárcsak 2007-ben, a debreceni rövidpályás Eb-n, egy-két magyar világcsúcs. A szurkolók nyilván örömmel követnék élőben Cseh László, Gyurta Dániel, Verrasztó Evelyn és a többi klasszis várt sikereit.

A 2010. évi budapesti és balatonfüredi úszó Európa-bajnokság a jövő évi versenyprogram egyik, ha nem a legrangosabb hazai rendezésű nemzetközi eseménye.

A Magyar Úszó Szövetség az Európai Úszó Szövetség felé kötelezettséget vállalt, ennek semmissé nyilvánítása a LEN-nel a kormány- és a tévés garancia által megkötött szerződés alapján nem csak súlyos anyagi, hanem hatalmas erkölcsi veszteséggel is jár. Az Eb-rendezés lemondása nem pusztán a magyar úszósportot, hanem a magyar sportot járatja le.

A rövidpályás úszó Eb közvetítésének elősegítése érdekében a MÚSZ írásban kérte az MTV-t, hogy más megoldás híján - mint történt ez sok más esetben - a riporter az ingyen érkező kép alapján itthonról közvetítsen (az EBU és a LEN közötti szerződés értelmében a képet valamennyi EBU-tag, így az MTV ingyen kapja meg).

A Magyar Úszó Szövetség elnöke és főtitkára írásban fordult a LEN-nel kötött szerződést a Parlamentben 2009. május 3-án a Magyar Kormány részéről aláíró Varga Zoltán sportért felelős önkormányzati miniszterhez, valamint Schmitt Pálhoz, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökéhez, hogy segítsék elő a megoldást.