Ötezer indulót várnak a triatlon vb-re

2009.12.04. 13:13

A világ 80 országából 5000 indulóra számít a jövő szeptemberi, budapesti triatlon világbajnokság szervezőbizottsága - hangzott el a magyar szövetség (MTSZ) pénteki sajtótájékoztatóján. Lányi András, az MTSZ elnöke elmondta, hogy az esemény megrendezése nagyságrendileg 430 millió forintba kerül, ebből 170 millió forint az állami támogatás.

„Budapesten az úgynevezett Grand Finalt rendezzük meg, amelynek hat előversenye lesz a világ minden táján - tette hozzá Lányi. - A viadal összdíjazása 750 ezer dollár, és a televíziós közvetítéseknek köszönhetően körülbelül 200 millió nézőre számítunk világszerte.”

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy 25 külföldi televíziós csatorna közvetít a világbajnokságról. A nemzetközi szövetség (ITU) honlapján napi négy órában követhető figyelemmel élőben a verseny. A profi sportolók mellett az amatőröknek is lehetőségük van benevezni a versenyre, ők sprint és olimpiai távokon állhatnak rajthoz, s indulhatnak az úszásból és futásból álló aquatlon-vb-n is.

„A sportszakmai kihívás mellett turisztikai szempontból is figyelnünk kell a szervezésre, mert a világ minden táján Budapest jellegzetességeit láthatják majd a nézők a közvetítések során - mondta Mányai Roland, a szervezőbizottság ügyvezető igazgatója. - Körülbelül 400 önkéntes segítőre is számítunk, akik januártól jelentkezhetnek a feladatra a magyar szövetségnél.”

Az eseményre 2010 áprilisától lehet nevezni az MTSZ-en keresztül. A versenyt a Lágymányosi-öbölben, a rakparton, illetve a belvárosban bonyolítják le 2010. szeptember 8. és 12. között.