Változások a londoni olimpiai programban

2009.12.10. 17:29

Felkerült a 2012-es londoni nyári olimpia programjára a teniszezők vegyes páros küzdelme, továbbá a pályakerékpárosoknál cserélődtek a számok. A NOB tájékoztatása szerint a programváltozás azt a célt szolgálja, hogy több női sportoló vegyen részt az olimpián, ugyanis a mostani döntés nyomán a pályakerékpárosoknál a pekingi 35 résztvevőről 84-re nő ez a szám Londonban. Ez azt is jelenti, hogy a sportág olimpikonjainak 45 százalékát adja a gyengébbik nem a pekingi 19-cel szemben.

A pályakerekeseknél mindkét nemnél öt szám lesz: egyéni és csapat sprint, keirin, csapat üldözéses verseny, s új eseményként egy összetett viadal. Ez utóbbi öt részből áll majd: a 3 km-es egyéni üldözéses versenyből, a 200 méteres sprintből, az 1 km-es időfutamból, a 15 km-es pontversenyből és az 5 km-es scratch viadalból.

Teniszben úgy vezetik be a vegyes párost, hogy a résztvevők számát nem emelik. A programba kerülést azzal indokolta a NOB, hogy újabb lehetőséget kívánnak adni egy olyan számnak, amelyben a férfiak és a nők egyszerre vannak a pályán.