Évi 100 milliárdot kér a sportnak a Nemzeti Sporttanács

2009.12.11. 13:53 Módosítva: 2009.12.11. 13:59

A Nemzeti Sporttanács (NST) pénteki ülésén támogatta Sárközy Tamás elnöknek a magyar sport intézményrendszerének átalakításáról készített sportpolitikai koncepcióját, és felkérte az elnököt, hogy azt terjessze a következő kormány elé.

Sárközy Tamás az MTI-nek elmondta, hogy az NST tagjai egyetértettek a tanulmány helyzetértékelésével és alapvető irányvonalával. Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), és Gémesi György, a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ) elnöke is méltatta, s támogatásáról biztosította a koncepciót, amely szerint a magyar sportnak legalább három éven keresztül évi 100 milliárd forintos támogatást kell kapnia.

Sárközy elképzelése szerint a mostanitól különböző, vegyes állami-civil szervezet lenne a magyar sport egyetlen köztestülete, amely átvenné a sporttal kapcsolatos állami feladatokat. A professzor korábban többször hangsúlyozta, hogy az összesen 300 milliárdos támogatást egyszeri beavatkozásnak kell tekinteni, amely részben az oktatási és az egészségügyi tárcától történő pénz-átcsoportosítással lenne biztosítható.

A koncepció szerint az Országgyűlés által törvényben létrehozott, a Magyar Tudományos Akadémiához (MTA) hasonló státusszal rendelkező új Nemzeti Sporttanács tenne javaslatot az állami sportköltségvetés mértékére és belső arányaira. Ebben a felállásban a sportnak nem lenne minisztériuma vagy állami hivatala, de az NST elnöke a miniszterrel, főtitkára a közigazgatási államtitkárral lenne azonos jogállásban.