Tisztességgel helytálltak a magyar úszók Isztambulban

2009.12.14. 12:37 Módosítva: 2009.12.14. 12:38

Verrasztó Evelyn, Gyurta Dániel és Cseh László révén három magyar úszóvilágcsúcs is született Isztambulban, a vasárnap zárult rövidpályás Európa-bajnokságon. Kiss László szövetségi kapitány gyorsértékelésében tisztes szereplésről beszélt. A szakvezető a hétfői hazaindulás előtt úgy fogalmazott az MTI-nek, hogy 17, jó formában levő ember alkotta a csapatot, amelyből hiányzott az Amerikában tanuló Hosszú Katinka, s a betegsége miatt itthon maradni kényszerült Kis Gergő, mert a mérleg velük még fényesebbre sikerült volna.

„Azért azt gondolom, így is elégedettek lehetünk, hiszen Verrasztó Evelyn 200 vegyesen, Cseh László 400 vegyesen, Gyurta Dániel pedig - a 100 mell ezüstje után - 200 mellen nyert világrekorddal, nagy előnnyel, utóbbi az egész törökországi Eb legjobb teljesítményének bizonyult. Evelyn két ezüstérmet is szerzett, Dávid bátyja egyet. Jakabos Zsuzsanna pedig 2005 után állhatott fel megint a dobogó alsó fokára. Amellett 5 Európa-csúcs is fűződik a mieink nevéhez, akik összesen 31 felnőtt országos, és 34 korosztályos magyar csúcsot állítottak fel. Mindez magáért beszél” - összegzett Kiss László.

Akire szerdán vár főszerep: azt követően, hogy Százhalombattán az isztambuli hősöket is felvonultató mezőny a Csillagszóró elnevezésű versenyen (kezdés 15 ó) búcsúztatja az esztendőt, a válogatott kapitányáról ünnepélyes keretek között nevezik el a városi uszodát. A törökországi Eb-n helytállt Kiss-csapatból a szakmain kívül anyagi elismerésben is részesült a három legkiválóbban teljesítő magyar, aki bekerült az egyéni díjazottak közé. A FINA, a nemzetközi szövetség ponttáblázata alapján a legjobb időeredményt elért hét férfi- és hét női versenyző összesen 35 ezer euróval gazdagodott. Gyurta Dániel az Eb-aranyat hozó 2:00.67 perces világrekordjával az isztambuli kontinensviadal legjobb produkcióját nyújtva elvitte az 5 ezer eurós fődíjat. Cseh László a 3:57.27 perccel megnyert 400 m-es vegyesért - mint a férfisorrend harmadikja - 2000, Verrasztó Evelyn 200 m vegyesen 2:04.64-es világcsúccsal kiérdemelt diadaláért pedig 1500 eurós jutalomra jogosult.

Az éremtáblázat élén végző Hollandia (10 arany, 3 ezüst, 1 bronz) adta az Eb medálgyűjtésben legigyekvőbb két úszóját: Hinkelien Schreuder és Inge Dekker egyformán 3-3 egyéni elsőséget szerzett a két váltósiker mellett, melléjük a 3 férfi hátúszó szám megnyerésével és az orosz vegyesváltó győzelme révén a négy aranyig jutott Sztanyiszlav Donyec zárkózott fel. A magyar csapatból Verrasztó Evelyn volt a legszorgosabb éremhalmozó 1 aranyával és 2 ezüstjével. A nemzetek medállistáján Magyarország (3, 4, 1) az ötödik lett.