Szabolcs
20 °C
35 °C

Törvény lehet a 2020-as olimpia megpályázásának előkészítéséről

2009.12.14. 09:32

Az Országgyűlés Házbizottsága hétfőn dönt arról, hogy a házszabálytól eltérve a parlament még a hétfői ülésnapon szavazhat-e a 2020-as olimpia megpályázását előkészítő törvény elfogadásáról - közölte a Főpolgármesteri Hivatal és a Budapesti Olimpiai Mozgalom az MTI-vel.

„A mostani döntés jelentős mértékben felgyorsítaná Budapest 2011-ben esedékes kandidálásának az előkészítését” – áll a közös közleményben.

Mint felidézték, a törvény tervezetét még 2008. december 18-án fogadta el a törvényhozás ötpárti támogatással, ezután a Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag döntött arról, hogy kezdeményezi a kormánynál és a parlamenti frakcióknál annak elfogadását. Egyéves előkészítő munka után az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottsága ötpárti konszenzus mellett úgy döntött, hogy az olimpiai törvény tervezetét benyújtja a parlament elé. Ha a hétfői ülésnapon nem szavaznak, a legközelebb csak 2010 februárjában kerülhet újra a Ház elé a törvénytervezet - írták.

Hangsúlyozták: a törvény elfogadása nem jelenti azt, hogy 2011-ben Budapest már biztosan megpályázza a 2020-as olimpiai játékokat, pusztán hivatalos kereteket és megfelelő feltételeket biztosít az olimpiai pályázatról való 2011-es döntés előkészítéséhez. A törvény elfogadása kifejezi, hogy a 2020-as olimpiai játékok megpályázásának előkészítésére vonatkozó egységes politikai és társadalmi támogatottságot - közölték.