Tokió kivár a 2020-as olimpiai kandidálással

2009.12.26. 10:06

A japán főváros egyelőre várakozó álláspontra helyezkedik, s alighanem csak a jövő év tavaszán jelenti be döntését, hogy pályázik-e a 2020-as nyári olimpia házigazda tisztére. Az eddig egyértelmű kandidálási szándékról beszélő Tokió halogatóra módosított álláspontját azt követően tették közzé, hogy a Japán Olimpiai Bizottság (JOC) pénteken elutasította Hirosima és Nagaszaki közös rendezési tervét a 11 év múlva esedékes nyári ötkarikás játékokra.

Az 1945 augusztusában egyformán amerikai atomtámadást szenvedett két japán város polgármestere adta tudtul, hogy együtt nem kandidálhatnak, mert Takeda Cunekazu JOC-elnök tájékoztatása szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem engedi nekik az együttest rendezést. Egyszersmind Hirosima és Nagaszaki vezetőinek azt tanácsolta a JOC, hogy külön-külön próbálkozzanak. Ezek után jelentette be Tokió, hogy kivár, s a helyzet alakulásától függően határoz a hogyan továbbról. Egy ország képviseletében csak egy város jelentkezhet, s az elemzők szerint Tokiónak Japánon belül aligha lehet bármelyik más település is komoly vetélytársa.

Viszont - amint arról a JOC kooperációs igazgatója, Nakamori Jaszuhiro  nyilatkozott a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól származó véleményre hivatkozva - "egy afrikai kihívó nagyon erős rivális lehet a 2020-as játékokért folyó vetélkedésben". Ezzel arra célzott, hogy a fekete kontinens még egyszer sem volt gazdája olimpiának. "Hogy melyik japán város pályázik 2020-ra, egészen 2011-ig titokban marad, nem kell sietnünk" - fogalmazott Nakamori.

Tokió, amely 1964-ben már adott otthont olimpiának, a 2016-os csúcseseményért már harcba szállt, de -  Chicagóval és Madriddal egyetemben, idén októberben - veszített Rio de Janeiróval szemben. A 2012-es játékokat London rendezi, a 2020-as olmpiáért fél- és nem hivatalosan pedig több metropolis is bejelentkezettt, így szó van Budapest esetleges kandidálásáról is.