Kormányszóvivő szerint Orbánt rosszul tájékoztatták

2009.12.29. 14:19 Módosítva: 2009.12.29. 14:19

Orbán Viktort bizonyára rosszul tájékoztatták a kormány sportpolitikájáról - közölte a kormányszóvivő kedden az MTI-vel, arra reagálva: a Fidesz elnöke levélben kért konzultációt Schmitt Páltól, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökétől, hogy áttekintsék egy leendő sportbarát kormány előtt álló, legsürgetőbb feladatokat.

Szollár Domokos hozzátette: a kormány szívesen áll bármelyik párt vezetőjének rendelkezésére, hogy minden érdeklődő valós képet kaphasson a hazai sport jelenlegi helyzetéről. Hangsúlyozta: az idén a gazdasági világválság miatt az élet szinte valamennyi területén jelentősen vissza kellett venni, de a kevés kivételek egyike a sport volt. Tájékoztatása szerint a 2010-es költségvetésben a versenysport céljaira eredetileg tervezett 1 milliárd 872 millió forint - a különböző módosításoknak köszönhetően - mintegy 376 millió forinttal emelkedett, összességében 2 milliárd 248 millió forintra nőtt. A kormányszóvivő kiemelte: az élsportot nem érte elvonás. A londoni olimpiára történő felkészüléshez a szükséges források rendelkezésre állnak - szögezte le. Emlékeztetett arra: az idén az olimpiai felkészítésre 970 millió forintot költött a kormány úgy, hogy a gazdasági megszorítások ellenére nem csökkentette a felhasználható keretet és az idei nem olimpiai év. A 2010-es költségvetésben ez az összeg több mint 30 százalékkal nő, így 1,247 milliárd forint jut az olimpiai felkészülésre.

Szollár Domokos szerint fontos megemlíteni azt is, hogy az adóátrendezés érintetlenül hagyta az élsportolók Gerevich-ösztöndíjának adómentességét. Felidézte: a kormány nyáron döntött arról is, hogy 2016-ig meghosszabbítja a budapesti Forma-1 nagydíj szerződését. Ráadásul sikerült 10 százalékról 7,5 százalékra csökkenteni a jogdíj növekedésének ütemét.

Kitért arra, hogy az utánpótlás-nevelés az idén 300 milllió forinttal többet használhatott fel, mint 2008-ban. A 2010-es költségvetésben a Magyar Gyermek Labdarúgó Szövetség 200 millió forintos támogatásban részesül. A kormányszóvivő szólt arról, hogy jelentős sportlétesítmény-beruházások is történtek az idén. Példaként a Szeged Maty-éri evezős és kajak-kenu pálya 350 millió forintos beruházását említette. Hozzátette: a budapesti Komjádi uszodában 800 millió forintos fejlesztés történt.