16 milliárdra perel a hermafrodita futónő

2009.12.29. 15:50 Módosítva: 2009.12.29. 15:49
A világbajnok Caster Semenya ügye, vizsgálata, műtéte pár hete nem tartozik a nyilvánosságra, ügyvédje mégis fontos bejelentést tett. Perelni készülnek, mert esetét nem megfelelő tapintattal kezelték.

Rekordösszegű pert tervez a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) ellen a berlini atlétikai világbajnokságon győztes Caster Semenya - jelentette be a versenyző ügyvédje, Greg Nott.

A nyolcszázon első dél-afrikai futónő az IAAF-on kívül hazája szövetsége (ASA) ellen is kártérítési pert fontolgat, mert a kiszivárogtatott információk rendkívül kellemetlenek voltak számára, sokkal nagyobb empátiával kellett volna kezelni az ügyet.

A 18 éves Semenya az IAAF-tól 75 millió dollárt követelne, hazája szövetségétől tizenegyre tartana igényt.

„Remélhetőleg az IAAF tanult az esetből, és azért dolgozik a jövőben, hogy igazságos eredmény születhessen” – mondta Nott, aki biztos benne, hogy a világ erre a perre fel fog figyelni. Az ügyvéd annak az irodának a képviselője, amelyik az amputált lábú futó, Oscar Pistorius jogi képviseletét is ellátta, amikor nem engedték az olimpián indulni.

Már az augusztusi világbajnokságon arról írtak a lapok, hogy Semenya igazából férfi, ezért tudta olyan meggyőző fölénnyel nyerni a 800 méteres síkfutást, és olyan időt ért el, amire éveken keresztül senki sem volt képes. A vádak tudatában kellett versenyeznie, és folyamatosan igazolnia kellett: helye van a nők közt.

A verseny után pár héttel, az első nemiségi vizsgálat után bebizonyosodott, hogy külső női nemi szervei, és belső férfi nemi szervei is vannak, ezért magasabb az átlagosnál a tesztoszteronszintje.

Az IAAF még decemberben közepén kijelentette, állja az atléta orvosi költségeit, ha úgy dönt, hogy megműtteti magát, amire azért is szükség lenne, mert a belső herék igen rákveszélyesek. A szövetség vezetői leszögezték, az ügy a nyilvánosság kizárásával megy tovább, Semenya döntését nem hozzák nyilvánosságra, és mivel esetében szándékos csalásról szó sem lehet, biztosan megtarthatja a világbajnoki címét.