Melyik 2009 legnagyobb sportsikere?

2009.12.30. 20:09
Úszásban és labdarúgásban rég nem látott győzelmek éve volt az idei, itt az idő, hogy eldöntsük, melyik nagyszerűbb, melyik feledhetetlenebb.

1995 után 2009 volt az első olyan év, amikor szeptemberben és októberben, a futballszempontból ilyenkor általában halott Magyarországon is történt valami. 14 évvel a Ferencváros után a Debrecen volt érdekelt a Bajnokok Ligájában, az utánpótlás válogatott tizenegyesekkel megnyerte világbajnoki bronzmeccsét, szeptember elején még a felnőttválogatottnak is volt esélye a világbajnoki részvételre, és már az nagy érdem, hogy telt ház előtt játszhatott.

Az utánpótlás csapat gyengén, 3-0-s vereséggel indult az egyiptomi vb-n Honduras ellen, aztán kétszer négy gólt lőtt, és máris továbbjutott.

A kieséses rendszerben a cseheket tizenegyesekkel, az olaszokat hosszabbításban gyűrte le a csapat, miközben sok drukkert szerzett, mert akkor sem kellett aggódni értük, ha esetleg gólt kaptak, mertek támadni, voltak korszerű, gyors támadásaik.

A későbbi győztes, Ghána elleni elődöntő nem sikerült, a Costa Rica elleni bronzmeccsen ismét tizenegyesek döntöttek.

A Debrecennek nagyon nehéz sorsa volt a Bajnokok Ligája főtábláján, és ahogyan várni lehetett, nem szerzett pontot, és mivel védelme kétszer ugyanabban az összeállításban nem léphetett pályára, beállította a tizenkilences kapottgól-gólrekordot is.

A Loki így is minden dicséretet megérdemel, mert a selejtezőben olyat mutatott, amit magyar csapat még soha: a svéd Kalmartól elszenvedett vereség után az észt Tallinnt és a bolgár Levszki Szófiát kettős győzelemmel verte ki, így 2005 óta először nyerte meg magyar csapat mindkét meccsét.

A Debrecen kétmillió eurós költségvetéssel a legszerényebb induló volt a főtáblán, létesítményei, orvosi háttere megmosolyogtató, ehhez képest a pályán már messze nem volt olyan nagy a különbség.

1991 után idén fordult elő újra, hogy úszásban a férfiaknál és a nőknél egyaránt világbajnokot ünnepelhettünk. Gyurta Dániel őrült hajrával nyerte a 200 méteres mellúszást Rómában. 25 méterrel a cél előtt negyedik volt, de mivel az ő hajrája a legerősebb a világon, megnyerte élete első világbajnoki aranyérmét.

Gyurta csak húszéves, már így is több hullámvölgyet élt át, de ezekből tanult, mostanra tartósan kilábalt belőlük. Edzője, Széles Sándor ezt erősítette meg a rövid pályás Eb-győzelem után, amit tanítványa fantasztikus világcsúccsal ért el.

A bajai Hosszú Katinka már azon tanakodott, abbahagyja az úszást, de Amerikába ment tanulni, új impulzusokkal, új módszerekkel gazdagodott, nem utolsósorban csapatban úszhatott, ez szárnyakat adott neki.

Dave Salo már korábban szívesen látta volna csapatában, ha Katinka esetleg korábban vált, talán a pekingi olimpián is sikeresebb lehetett volna. Idén kiderült róla, nagyon jó versenyző, a 400 vegyes vb-győzelme előtt a 200 pillangót is megnyerhette volna. Két bronzot így is kapott, 200 vegyesen is harmadik lett.

„Álomszerű” – a kifejezést a kajakos Kovács Katalin használta, miután 33 évesen újra a világ legjobbja lett a kanadai világbajnokságon, 27. vb-aranyát ünnepelte, ezzel beállította a német Birgit Fischer rekordját.

A pekingi olimpia egyéniben nem úgy sikerült neki, ahogy tervezte, a negyedik hely kínosan érintette. Edzőt váltott, Csipes Ferenc vezetésével pedig ismét nyert. Csipes elárulta, korábban Kovács zsaroláshoz szokott, ők ellenben „végigbulizták az évet": a kemény munkát elvégezték, utána viszont együtt belefért a lazítás. Az edző csiszolt a technikáján, hosszú távú evezéssel is erősítette Kovácsot. A kétszeres olimpiai bajnok elhivatottságára jellemző, hogy a novemberben kezdődő felkészülésben kificamodott bokával, gipsszel a lábán is súlyzózott.

Melyik 2009 legnagyobb sikere?

Janics Natasa az olimpiai műsorba bekerült kétszázon nyert, Szabó Gabriella és Kozák Danuta pedig párosban lett a legjobb. Ezzel bizonyították, Kovácsnak és Janicsnak kihívója lesz 2012-re. A női négyes – Kovács, Janics, Kozák, Benedek - minimális különbséggel nyert a németek előtt, 2006 óta nem sikerült ez a bravúr. A férfiak most gyengébbek voltak, bár a kenus Vajda Attila azért nyert egyéniben egy Eb-aranyat.

A pekingi olimpián történelmi mélypontra került öttusa is új erőre kapott idén. Marosi Ádám egyéniben első lett, úgy látszik, neki nagyon fekszik, hogy a lövészetet a futás közben rendezik. Marosinak pár éve derékszögben tört el a lába, de nem adta fel, a nagy célja London. Ha az élről vág neki az utolsó tusának, ha netán az ötödikről indul, akkor sem fog kétségbe esni.

A román beálló Marian Cozma február nyolcadiki halála után a magyar kézilabdabajnok MKB Veszprém egész Európa csodálatát és tiszteletét vívta ki. Egy hét sem telt el a brutális gyilkosság után, amikor a spanyol Leon ellen hazai pályán játszani kellett. A Veszprém nyert, a játékosok zokogtak a diadal után, majd Montpellierben is nyertek, ekkor fogalmazta meg az egyik drukker, hogy a csodát mostantól Veszprémnek hívják. Mocsai Lajos csapata Leonban is nyert, és a csoport első helyén végzett. Utána a későbbi győztes Ciudad Real ellen is volt esély a sikerre a BL-negyeddöntőben, de nem jött össze a bravúr.

A magyar jégkorongozók 67 év után szerepelhettek újra az A-csoportban, és a szlovákok elleni bemutatkozáskor volt esély arra, hogy pontot szerezzenek, tizenhárom másodperc hiányzott, 4-3 lett a vége. Kanada és Fehéroroszország sokkal jobb volt, a bentmaradás nem volt reális cél.

A végére egy bokszmeccset maradt: Erdei Zsoltot klubja, a német Universum próbálta ellehetetleníteni, kénytelen volt egy súlycsoporttal feljebb lépni, és a nyolc kilóval nehezebb olasz Giacobbe Fragomeni ellen olyat mutatott, amire kevesen számítottak. Több holtpontot átélt, ezekből erőt merített.

„Ez a meccs most csak arra tanított meg, hogy az embernek, tét- és vészhelyzetben olyan eszméletlenül nagy tartalékai vannak, amire soha nem is gondolna. Nem volt célom egy óriási nagy verekedés, nem ez volt a tervem, hanem az, hogy szépen, klasszikusan kipofozom, és erre lett is volna esély, ha nem fulladok ki. Nem akarom elhinni, hogy megint sikerült, de el kell hinnem. Nem akarom elhinni, hogy ilyen mély erő van bennem, de el kell fogadjam.”