2009-ben Pittsburgh a világ sportfővárosa

2009.12.31. 20:03 Módosítva: 2009.12.31. 20:03
Az NHL-döntőben a Penguins visszavágott a Detroitnak, az NFL-ben a Steelers volt megállíthatatlan, a város két Major-sportban is bajnoki címet szerzett. Az NBA-ben Kobe Bryanttel megállíthatatlan volt a Lakers, a baseball világbajnoki címét a New York Yankees szerezte meg.

NBA (döntő: Los Angeles Lakers-Orlando Magic 4-1)

A 2008/09-es NBA szezon számos rekordot, visszavonuló klasszisokat és az idényben rengetegszer változó erőviszonyokat hozott, de senki nem vitatja, hogy megérdemelten lett 15.-ször bajnok az LA Lakers. A Boston Celtics toronymagas favoritnak számított, keleten egyedül a Cleveland Cavalierst tartották esélyesnek a címvédő megállítására, végül egyikük sem jutott a nagydöntőbe. Nyugaton simának tűnt a Lakers útja, az is lett, a harcias Houston és a zseniális Denver is csak megszorítani tudta őket.

Az idény döntő pillanatai között ki kell emelni Kevin Garnett sérülését, az év védőjátékosa nélkül a Boston címvédési esélyei csökkentek, és végül az első centerposzton erős ellenfél ki is verte a Celtics-et. A Dwight Howard vezette Orlando aztán egy még nagyobb meglepetést hozott, a LeBron James-féle Cleveland kiütésére kevesen számítottak, de a Magic megérdemelten jutott a döntőbe.

2009 győztesei az NBA-ben

MVP (szezon): LeBron James
MVP (döntő): Kobe Bryant
A legjobban védekező játékos:
Dwight Howard (Orlando Magic)
Az év újonca: Derrick Rose (CHB)
A legjobb hatodik ember:
Jason Terry (Dallas Mavs)
Az év edzője: Mike Brown (CLC)
Legjobb idényátlagok:
pont: Dwayne Wade (30,2)
lepattanó: Dwight Howard (13,8)
gólpassz: Chris Paul (11)

A fináléban már megállíthatatlan volt a Lakers, egészen simán, 4-1-gyel húzták be 15. bajnoki címüket a döntő MPV-jének választott Kobe Bryant, és a fantasztikus Pau Gasol vezérletével. A Lakers győzelmében volt szerepe a szerencsének, illetve az ellenfelek sérüléseinek is, hiszen keletről talán nem a legerősebb ellenfél jött, a döntőig vezető úton pedig a Houston legjobbjai nélkül is hét meccsen át gyilkolta Bryantékat. A szezon negatív szenzációját a Detroit és a San Antonio korai búcsúja, illetve a végül a rájátszásról is lemaradó Phoenix bukdácsolása jelentette.

NHL (döntő: Pittsburgh Penguins-Detroit Red Wings 4-3)

A négy nagy amerikai sport 2009-es döntőiből kiemelkedik a jégkorongosoké, a Pittsburg elképesztő döntőben győzte le a Detroitot. Az NHL 2008/2009-es alapszakaszában különösebb meglepetés nem történt, hacsak azt nem vesszük ide, hogy egymás után másodszor maradt le a rájátszásról 2004 bajnoka, a Tampa Bay. Nyugaton a Columbus története első playoffját ünnepelte. Az sem számít már meglepetésnek, hogy a San Jose egészen fantasztikus alapszakasz után - ligaelsők lettek -  egyből kiesett a rájátszásban.

Az NHL legjobbjai 2009-ben

MVP (szezon): Alekszandr Ovecskin (WSH)
MVP (playoff): Jevgenyij Malkin (PIT)
Art Ross Trophy (alapszakasz pontkirálya): Jevgenyij Malkin 113
Maurice Richard Trophy (gólkirály): Alekszander Ovecskin 56
Calder Trophy
(legjobb újonc): Steve Mason (CBJ)
Vezina Trophy (legjobb kapus): Tim Thomas (BOS)
James Norris Memorial Trophy (legjobb védő): Zdeno Chara (BOS)

2009-ben sem volt ez másképp, a nyolcadik helyen érkező Anaheim verte ki az első körben. A fiatal Chicago erre a szezonra érett be, 2002 után először jutottak tovább és a konferenciadöntőig meg sem álltak, ahol aztán a Detroit már jobb volt. Keleten meglepetésre a Carolina jutott el idáig. Óriási csatát hozott az alapszakasz MVP-se, Alekszandr Ovecskin és Sidney Crosby csatája, amit a kanadai nyert meg. A Pens végül kisöpörte a főcsoportdöntőben a Hurricanest.

Ugyanaz a két csapat játszotta az NHL nagydöntőjét 2009-ben, mint egy évvel korábban, de a Pittsburghnek sikerült a visszavágás. A végsőkig kiélezett csatában a Penguins a hetedik meccsen, 2-3-ról fordítva győzte le a Detroit Red Wings-t, erre 1939 óta csak egyszer akadt példa. Pittsburgh 1991 és 1992 után harmadszor lett bajnok.

Ami hetedik meccs utolsó két percében történt, azt sokáig nem felejtik el Pittsburghben. Fleury előbb a kapufára tolt egy korongot, majd öt másodperccel a vége előtt Stanley-kupát érő, elképesztő bravúrt mutatott be. A playoff legjobbjának a Pittsburgh-csatárt, Jevgenyij Malkint választották.

MLB (döntő: New York Yankees-Philadelphia Phillies 4-2)

A baseball-szezonban minden a New Yorkról szólt, a Yankees a beleölt iszonyú pénzek nyomását is kibírva feledtette tavalyi kudarcát. 2009-ben a csapat beköltözött az 1 milliárd dolláros új stadionjába, és a döcögős idénykezdet után egyre jobb formába lendült. A Yanks sztárjai hozták magukat, a dollármilliókért összegyűjtött csapat a rettenetes 2008-as idény után most a szezon felétől a liga élére állt, simán jutottak a döntőbe, ahol a címvédő Philadelphia Phillies volt az ellenfelük.

A szezon elején a Boston, a két Los Angeles-i (Angels, Dodgers), és a két chicagói (Cubs ,White Sox) csapat mellett sokat vártak a Clevelandtől is (a rájátszásba sem jutó Indians az év csalódása), de végül a két legerősebb csapat játszhatta a döntőt. A kiegyenlített World Series-t a New York félelmetes dobói, és a rájátszás végére magára találó bombázói döntötték el, a Phillies végül két meccset tudott csak nyerni, a legjobb helyre került a bajnoki cím.

NFL (döntő: Pittsburgh Steelers-Arizona Cardinals 27-23)

Brett Favre két döntésével kezdődött az év, a Green Bay legendája visszavonult, majd visszatért. A Packers vezetői persze mindent megtettek, hogy ne Minnesotában folytassa a 39 éves irányító, így került Favre a New York Jets-hez, ahol jól ment neki a játék, de vállsérülése miatt a Jets az alapszakasz utolsó harmadára lemondhatott a playoffról.

Hasonló sorsra jutott a New England is, bár a Pats Tom Brady térdsérülése után Matt Cassel vezetésével is jól teljesített, de a 11-5-ös győzelem-vereség mutató nem volt elég - a Dolphins és a Ravens jobb konferencián belüli mérleggel került az előző évi döntős elé.

A Chargersnek 8-8 is elég volt a csoportelsőséghez (AFC West), míg az NFC South-ban a New Orleans-nak ugyanez a mérleg az utolsó helyett jelentette - a Saints szurkolóinak be kellett érniük azzal, hogy a legendás Dan Marino után Drew Brees a második ember, aki 5000 passzolt yard fölé jutott, elnyerve ezzel az Év támadója-díjat.

A Detroit Lions 16 vereséggel hozta le a bajnokságot, ez korábban még senkinek sem sikerült, ahogyan 108 yardos interception-return touchdownt teljesíteni sem, ezt a Baltimore safety-je, Ed Reed vitte véghez a Philadelphia ellen, két yarddal megjavítva korábbi csúcsát. Az alapszakasz meglepetéscsapata a Tennessee Titans, hatásos futójátékukkal ligaelsőként zárhatták a szezont.

A Ravens-t aztán a Ben Roethlisberger vezette csoportrivális, a Pittsburgh Steelers állította meg, akik a Tampában rendezett 43. Superbowlt is behúzták a Kurt Warner, és a megállíthatatlan Larry Fitzgerald vezetésével látványos játékot bemutató, váratlanul a döntőig jutó Arizona Cardinals ellen. A Steelers elsősorban a Troy Polamalu-féle könyörtelen védelemnek, és a nagydöntő MVP-receiver Santonio Holmes-nak köszönhette hatodik, rekordnak számító sikerét.