Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Félmillióan látták a Dakar argentínai rajtját

2010.01.01. 21:34 Módosítva: 2010-01-01 21:34:50
Több mint 360 jármű - 136 autó, 152 motor, 25 quad és 52 kamion - vágott neki pénteken Buenos Airesből a 31. Dakar-ralinak, a világ legnehezebb autós terepversenyének, melyet másodszor rendeznek meg dél-amerikai helyszíneken.

Az első szakaszon a résztvevőknek még nem kell sietniük, mivel csak egy etap várt rájuk az argentin főváros és Colón között, vagyis a 317 km-ből egyetlen egy sem volt része gyorsasági szakasznak.

Az igazi verseny szombaton kezdődik, a motorosoknak és a quadosoknak 652 km-t kell megtenniük, ebből 219 km lesz a mért szakasz, míg az autósok és a kamionosok 684 km-t mennek Colón és Córdoba között, és 251 km-en kell a lehető leggyorsabban haladniuk.

A motorosoknál és az autósoknál is kiélezett verseny várható, mindkét kategóriában legalább négy-öt győzelemre esélyes pilóta van.

A szervezők szerint a pénteki rajtot Buenos Aires utcáin több mint félmillióan látták. Az érdeklődők legközelebb január 16-án, illetve 17-én, a verseny végén találkoznak majd a mezőnnyel, illetve annak azzal a részével, amelyik sikeresen túljut a mintegy kilencezer kilométeren, az Argentínában és Chilében kijelölt szakaszokon.

A világ leghíresebb tereprali-viadala tavaly költözött Dél-Amerikába, miután eredeti helyszínén terrortámadások veszélye miatt tavalyelőtt nem lehetett lebonyolítani.

000T TRMvd1122258

Az akkori törlésről egy nappal a rajt előtt, január 4-én határoztak; a verseny 1979 óta íródó történelmében példátlan döntés azért született meg, mert nem lehetett garantálni a versenyzők és a kísérők testi épségét a nyolc mauritániai szakaszon.

A 2009-es versenyt az autósoknál a dél-afrikai Giniel de Villiers, míg a motorosoknál a spanyol Marc Coma nyerte.

Magyarok idén nem indulnak, ebben a gazdasági válság valamint a megnövekedett költségek játszanak közre.