Melyik 2009 legnagyobb sportbotránya?

2010.01.02. 09:49
Az elmúlt évben sem volt híján a sportvilág botrányoknak és csalásoknak, áttekintjük az év legvitatottabb eseményeit a bundabotránytól a hermafrodita futóbajnoknőig.

Bundaügy

2009 legnagyobb botránya kétségkívül a november 20-án kirobbant európai futballt érintő fogadási botrány, vagyis a bundaügy. A bochumi államügyészség bejelentése alapján több mint 200 mérkőzés vált gyanússá, köztük Bajnokok Ligája, Európa Liga és világbajnoki selejtező-mérkőzésekkel. Több tucat embert letartóztattak, kiderült, hogy a maffia amellett, hogy játékosokat vesztegetett meg, valószínűleg beépült a fogadóirodákba is.

Magyarországgal kapcsolatban NB I.-es találkozók, a Honvéd Fenerbache elleni idegenbeli Európa Liga-selejtezős mérkőzése és  utánpótlás-válogatottak kerültek gyanúba. Vass Ádám, Pintér Ádám és Somodi Bence elismerték, hogy tavaly megpróbálták megvesztegetni őket utánpótlás-válogatott mérkőzések előtt, és bár az MLSZ eleinte tagadta, hogy konkrét ügyről lenne szó, pár nappal később a rendőrség és a Nemzeti Nyomozóiroda vizsgálatot indított az ügyben.

Az UEFA elégedett az MLSZ bundaügyben tett lépéseivel, miközben az elnök, Kisteleki István december 22-én sajtótájékoztatón jelentette be, hogy 2010-ben távozik a futballszövetség éléről. Az MLSZ december végére ígérte, hogy konkrétan megnevezi a gyanúsított NB I.-es csapatokat és játékosokat.

Nagy László nem tud dönteni

A magyar férfi kézilabda-válogatott világklasszis átlövője körül hónapok óta megy a találgatás, vajon magyar vagy spanyol válogatottként fog-e pályára lépni a 2012-es londoni olimpián. A magyar szövetség eredetileg december 1-jéig várt választ a játékostól, ám Nagy csak annyit mondott: sérülés és családi okok miatt nem vállalja a januári Európa-bajnokságot.

Nagy László a magyar válogatott kulcsembere, a szövetség mégis keveset tett azért, hogy a világ egyik legjobbját meggyőzze arról, a magyar válogatottban megbecsülik játékát. Pedig a spanyoloknál már évek óta téma volt Nagy honosítása, és a londoni olimpia miatt az elmúlt hónapokban komollyá fordult az ügy.

Az Eb-szereplés kérdése azért is kulcsfontosságú, mert ha Nagy a spanyolokat választja, utolsó magyar fellépésétől számítva három évet ki kell majd hagynia, mielőtt a spanyol válogatottban játszhatna. Jelen állás szerint 2012 június 21-én, nagyjából egy hónappal a londoni olimpia kezdete előtt járna le ez a három év, de a 28 éves klasszis állítja, Eb-től való távolmaradása nem függ össze esetleges spanyol válogatottbeli szereplésével, amelyről az Eb után nyilatkozik majd a magyar szövetségnek

A Renault-ügy

Nyár közepén kezdődött minden idők egyik legnagyobb balhéja a Forma-1-ben. A Renault-ügyként elhíresül botrányt az indította el, hogy a Renault-tól a Magyar Nagydíj után kirúgott Nelsinho Piquet elárulta a FIA-nak, tavaly Szingapúrban szerződésének meghosszabbításáért cserébe elvállalt és végrehajtott egy karambolt, amivel futamgyőzelemhez segítette csapattársát, Fernando Alonsót.

Piquet részletesen vallott arról, hogyan tervelték ki azt a bizonyos ütközést, és bár a Renualt és a csapatfőnök Flavio Briatore először perrel fenyegette a brazil pilótát, szeptember 16-án a csapat közleményében elismerte, Piquet nem állított valótlant.

Briatore és a mérnök Pat Symonds azonnal távozott a csapattól, előbbit a FIA pár nappal később örökös Forma-1-ből való kitiltással sújtotta, a Renault viszont két évre felfüggesztett kizárással megúszta. Alonso a várakozásoknak megfelelően a Ferrarihoz igazolt, míg a Renault több hónapos bizonytalanság után december közepén bejelentette: nem lép ki a Forma-1-ből.

Henry vb-részvételt érő kezezése

Thierry Henry egy egész nemzet haragját kivívta novemberben, amikor a Franciaország-Írország világbajnoki pótselejtező visszavágóján kezezett a mindent eldöntő találat előtt. A kamerák rögzítették az esetet, és később Henry maga is bevallotta, kézzel ért a labdához Gallas gólja előtt, de a játékvezető nem vette észre.

Az írek felháborodottságukban újrajátszást követeltek, majd amikor a FIFA ezt elvetette, kezdeményezték, hogy 33. csapatként ők is ott lehessenek a dél-afrikai vb-n. A FIFA ismét nemet mondott, mint ahogy az UEFA-val egyetemben a videobíró lehetséges bevezetésére is. Henryt sokan vádolták csalással, és bár Michel Platini UEFA-elnök kiállt mellette, a FIFA fegyelmi bizottsága eljárást indított ellene.

Maradona beszólt és mutogatott

"Azoknak, akik nem hittek bennem, azt üzenem - elnézést a hölgyektől - hogy szopjanak le" - mondta Diego Maradona, az argentin futballválogatott szövetségi kapitánya azok után, hogy nehezen, de sikerült kijuttatnia Argentinát a 2010-es vb-re. A válogatott gyenge teljesítménye miatt rengeteget kritizált Maradona pár nappal később kézmozdulatokkal is tudtára adta a világnak, mit gondol ellenségeiről.

Az argentin legenda később bocsánatot kért tettéért, de a FIFA fegyelmi bizottsága két hónapra eltiltotta a futballtól.

Agassi vallomása

André Agassi az egész világot megdöbbentette, amikor októberben megjelent önéletrajzi könyvében elárulta: 1997-ben, karrierje mélypontján egyik este droghoz nyúlt. Az esetre azért nem derült akkor fény, mert bár Agassi a drogozás után pozitív doppingmintát produkált, de hazugsággal kimagyarázta magát, az ATP végül nem is tiltotta el.

Három éve visszavonult, nyolcszoros Grand Slam-győztes sztár ugyan bocsánatot kért, de a teniszvilág inkább elítélte, mint kiállt mellette, vallomásával rossz fényt vetetett arra a sportágra, amelyből meggazdagodott.

Semenya, a hermafrodita világbajnok

A dél-afrikai Caster Semenya félelmetes előnnyel nyerte augusztusban a női 800 méter síkfutást az atlétikai-világbajnokságon, a 18 éves atléta erősen férfias kinézete, testalkata és a tény, hogy egy év alatt a semmiből alázta a világbajnoki mezőnyt, kínos kérdések elé állította a nemzetközi szövetséget (IAAF) és a sportolót is.

A szülők és Dél-Afrika felháborodása közepette az IAAF a nemét igazoló vizsgálatoknak vetette alá Semenyát, amelyekből előzetesen kiderült: Semenya hermafrodita, mivel külső női nemi szervei mellett belső férfi nemi szervei vannak, emiatt magasabb a tesztoszteronszintje a megengedettnél.

Az már eldőlt, hogy a végleges vizsgálati eredményektől függetlenül Semenya megtarthatja világbajnoki címét, mert esetében nem lehet szándékos csalásról beszélni. Ahhoz viszont, hogy Semenya a jövőben is a nők között versenyezhessen hormonkezelésen kell átesnie, amelyet az IAAF finanszírozna is a fiatal atlétának.