Bukik Federer, Rossi, Loeb és a Barca?

2010.01.05. 14:39

”2010-től leesik az állunk” – mondta Bernie Ecclestone, amikor biztossá vált Michael Schumacher visszatérése a Forma-1-be. A fiatalok nagy öreg elleni csatája biztosan az év hosszú fénypontja lesz: a már 41 éves, hétszeres exbajnok újra befutna, riválisainak a legnagyobb dicsőség lenne őt legyőzni.

Jenson Button a világbajnok, de az idény nem róla fog szólni, sokkal inkább arról, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel, akik eddig nem versenyezhettek Schumacherrel, mire mennek ellene. És akkor ott lesz még Fernando Alonso, aki legutóbb legyőzte a németet, meg a szintén visszatérő Felipe Massa, összesen öt vb-esélyes.

Legyőzik-e Loeböt?

A hatodik is indul, csak nem a Forma-1-ben, hanem a rali-vb-n: Kimi Raikkönen a hat éve verhetetlen Sebastien Loeböt győzné le. Természetesen botorság ezt várni tőle, de az ex-F1-es tehetségét ne becsüljük alá, ha a franciát és annak első számú kihívóját, Mikko Hirvonenet nem is, mindenki mást megszoríthat.

A Loeb-Hirvonen-csata Raikkönennel kiegészítve az F1-hez hasonlóan káprázatos szórakozás lesz, főleg, ha egy fiatal – Dani Sordo, Sebastien Ogier – is beleszól a küzdelembe.

Itt tényleg az a kérdés, elbukik-e a legnagyobb csillag vagy folytatódik az autósportokban példátlan sikersorozata?

Letaszítja Nadal Federert?

Hasonló a helyzet a teniszben, ahol 2009-ben Roger Federer minden idők legnagyobbja lett. Rafael Nadal viszont felgyógyult, úgy tűnik, megérett, hogy végleg átvegye a tenisztrónt a legsikeresebb játékostól.

A svájci persze pole pozícióból indul, a bizonyítási kényszere végleg megszűnt, ikerlányai születtek, élete abszolút sínen van, igazából a tétmeccs kifejezést ő már nem ismeri: mostantól nyugodtan örömteniszezhet. De elég lesz-e ez Nadal ellen?

Megszakad a Rossi-sorozat?

Tíz éve a motorsport legnagyobbja Valentino Rossi, azt mondta, 2009 a legnehezebb éve volt, de ő is tudja, ez legkésőbb tizenegy hónap múlva átértékelődik. 2010 sokkal nehezebb lesz a revánsra kész, felgyógyult Casey Stonerrel, a – talán végre tényleg – egészséges Dani Pedrosával és a már rutinosabb Jorge Lorenzóval.

Rossi úgy tervezte, poénból indul a márciusi Mexikó-ralin, de azt is lemondta, mert csak három héttel lesz a szezonnyitó MGP-futam előtt: állítja, nem tudna rendesen felkészülni az idényre miatta.

Futballban hasonlóan izgalmas év jöhet, nyárig itt is mindenki egy mindent nyerő riválist akar legyőzni, a Barcelonát. A katalánok hat kupát nyertek 2009-ben, vagyis mindenhol győztek, ahol elindultak, a korszak csapatává váltak.

A Barca megvédi a BL-t?

Otthon a Real Madridnak, a Bajnokok Ligájában szintén Cristiano Ronaldóéknak van esélyük ellenük, az angolokkal kiegészülve, persze. Beleszól majd egy olasz is, José Mourinho végre összekapja az Intert, de a Milan csak akkor, ha Ronaldinho tényleg akar még vb-n játszani.

Nyáron futball-világbajnokság, de ennek nincs favoritja. Brazília mindig esélyes, Németország mindig befuthat, de simán odaérhet Spanyolország, sőt, Anglia, akár Elefántcsontpart is.

Lionel Messi
Lionel Messi

Meglátjuk, de az biztos, 2010 különleges lesz, és akkor a februári téli olimpiáról egy szót sem ejtettem: gondoljunk csak az utóbbi két Kanada-Oroszország hoki-vb-döntőre.

Lehet, hogy ilyen év még nem is volt soha.