Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb szabálymódosítás a cselgáncsban

2010.01.08. 12:18

Újabb forradalmi újításként a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) döntése értelmében idéntől - az olimpia kivételével - minden világversenyen súlycsoportonként két dzsúdós képviselheti hazája színeit. A judoinfo.hu szaklap pénteki híradása szerint a javaslat Marius Vizer IJF-elnöktől származik, s az a Világkupa-viadalok, Grand Prix- és Grand Slam-tornák mellett (ezeken eddig is ketten indulhattak országonként) az ifjúsági, junior és felnőtt világbajnokságon is érvénybe lép.

Az idén bevezetett olimpiai kvalifikációs rendszer a világranglistán alapul, így a versenyzők saját maguknak, s nem országuknak szerezhetnek kvótát. Márpedig az, hogy két dzsúdós is indulhat egyszerre vb-n, sportszerűbb keretet biztosít az azonos országból érkezőknek a kvalifikációs pontok gyűjtésére.

Az új szabály a magyarok számára két súlycsoportban különösen kedvező lehet, ugyanis az 57 és a 70 kg-ban két-két kiemelkedő képességű dzsúdós verseng egymással. Az 57 kilósoknál a junior világ- és Európa-bajnok, felnőtt vb- és Eb-bronzérmes Karakas Hedvig, illetve az U23-as és junior Európa-bajnok, felnőtt vb-bronzérmes, olimpiai hetedik helyezett Baczkó Bernadett rivalizál, míg a 70 kilósoknál a vb-ezüstérmes, junior-világbajnok Mészáros Anett ifjú kihívója az U23-as és junior Európa-bajnok Joó Abigél.