Valér
-2 °C
0 °C

672 méteres bázisugró világrekord a világ legmagasabb épületéről

2010.01.11. 22:23
Átadása után nem sokkal újabb rekord került a világ legmagasabb épülete, a dubaji Burdzs Kalifa neve mellé: bázisugrók döntöttek csúcsot a felhőkarcolóról.

Egy hete adták át a világ mostantól legmagasabb épületét, a csődközelbe jutott Dubajban 1,5 milliárd dollárból épült fel a 828 méter magas Burdzs Kalifa. Pénzügyi gondok miatt lett ez a neve - Burdzs (torony) Dubaj helyett -, mivel a befejezéshez a szintén az Egyesült Arab Emírségekhez tartozó Abu Dzabi uralkodójának kölcsöne kellett.

Az épület nemcsak a magasságával tűnik ki, egy sor más rekordot is megdöntött, két helyi, emírségekbeli bázisugró pedig újabbat tett hozzá. Naszr Al Nijadi és Omar Al Hegelan nem az épület legmagasab pontjáról ugrott le, de így is minden eddiginél magasabbról szállt alá - az épületekről indított ugrásokat tekintve.

A Burdzs Kalifa oldalára 672 méter magasan erősítettek egy speciális darut, onnan ugrottak le.

Az ugrás után Al Nijadi elismerte, kicsit ideges volt az épület tetején, azt mondta magában, ez őrültség. A bázisugró természetesen nem kezdő, tartotta már korábban is az épület-bázisugró világrekordot, amikor leugrott a malajziai Petronas-toronyról.

A dubaji toronyról tavaly egy francia és egy angol már leugrott, de az illegális ugrás volt és a Burdzs Kalifa akkor még csak 650 méter magas volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!