A női párbajtőr elitje jön a budapesti GP-re

2010.01.12. 12:34 Módosítva: 2010.01.12. 12:34

z idén is a Westend Grand Prix-vel kezdődik a női párbajtőrözők versenyévadja, s a hagyományokhoz híven ezúttal is nagyon erős mezőny lép pástra a budapesti nyitányon.  A nevezések alapján - amint az a keddi felvezető sajtótájékoztatón elhangzott - több mint 30 országból 152 vívó, köztük 12 magyar küzd majd a helyezésekért pénteken és szombaton a Nemzeti Sportcsarnokban, illetve a Tornacsarnokban. A világranglista első 32 helyezettje közül 28 eljön a GP-re.

A mezőnyben ott lesz a kétszeres olimpiai bajnok, vb-aranyérmes Nagy Tímea is, aki hosszabb kihagyást követően a decemberi országos bajnokságon ugyan indult már - s azon második lett -, de most komolyabban is elkezdte a felkészülést.

Dancsházy-Nagy Tamás, a női válogatott vezetőedzője vele kapcsolatban annyit jegyzett meg: „elkezdte a munkát, idén dolgozik, aztán majd meglátjuk”.

A magyarok közül a legjobb esélyekkel a tavaly bronzérmes, két éve győztes Szász Emese vághat neki a versenynek, aki világranglistás helyezése alapján - 15 társával együtt - kiemeltként eleve csak szombaton, a 64-es táblán kezdi meg a küzdelmeket.

„Remélem, biztató lesz a vívásunk - nyilatkozott a világ jelenlegi negyedik legjobb női párbajtőrözője. - Az évet Tatán indítottuk, másodikán már ott voltunk, egy kemény, ötnapos edzőtáborozással alapoztunk. Bízom benne, hogy ez majd az eredményben is megmutatkozik, de őszintén szólva most már jobban szeretném, ha a csapatnak menne jól, mert az olimpiai kvalifikáció miatt fontos lenne, hogy összeálljon egy jó válogatott.”

Pénteken 9 órakor kezdődik a selejtező, a második napon ugyancsak 9 órától zajlanak a 64-es tábla asszói, 14:30-tól pedig a négyes döntő összecsapásai. Vasárnap 8-kor lesz a csapatverseny, a döntőre 14:30 órakor kerül sor. A párbajtőr hétvégét az egy éve elhunyt Sákovics Józsefre, az első magyar párbajtőr világbajnokra, illetve a magyar vívóválogatott volt sikeres szövetségi kapitányára emlékezve rendezik meg.