Elmarad a kuvaiti férfi párbajtőr Grand Prix

2010.01.12. 14:52

Minden jel arra utal, hogy a hétvégén nem rendezik meg a férfi párbajtőrözők kuvaiti Grand Prix-viadalát; a friss módosítás a nevezett versenyzőik révén érintett szövetségeknek - így a magyarnak - nem kis nehézséget okoz.

Füleky András, a sportág hazai irányító szervezetének (MVSZ) ügyvezető igazgatója kedden, a hétvégi, budapesti női párbajtőr Westend GP sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy bár a nemzetközi szövetség végrehajtó bizottsága a nap folyamán elvileg még szavaz erről, a FIE honlapján már az áll, hogy a versenyt törölték. Egy-egy viadalt normális esetben legkésőbb két hónappal a rajt előtt lehet elhalasztani vagy lemondani, most azonban a változtatás mindössze néhány nappal a tervezett kezdetet megelőzően történt.

A magyar csapat repülőjegyeit, szállásfoglalását egy nappal az indulás előtt át kellett íratni, illetve az utazást újra kellett szervezni, mivel az eredeti terv szerint a küldöttség Kuvaitvárosból repült volna tovább Dohába, a következő, katari GP helyszínére. Az ügy hátterében a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) múlt heti döntése áll, amellyel felfüggesztette a kuvaiti olimpiai szervezet tagságát, mégpedig arra hivatkozva, hogy az ország kormányának lehetősége van politikai befolyásolásra. A kuvaitiak ugyanis a NOB korábbi felszólítása ellenére sem módosították azt a törvényt, amely alapján az állam beavatkozhat sportszervezetek tisztújításába. Döntését követően a NOB a nemzetközi sportszövetségektől kért együttműködést a szankció végrehajtását illetően.