Szerdán meccs közben vonul ki a Kop?

2010.01.13. 14:30 Módosítva: 2010.01.13. 14:31

A Liverpool FC kemény magját tömörítő The Kop-nak, azaz a kapu mögötti béközépnek elege lett a szerinte folyamatosan hazudozó, Rafa Benitez munkáját ellehetetlenítő amerikai tulajdonosokból: állítólag a Reading elleni, szerda esti FA-kupa-meccsen a szünetben egységesen kivonul a stadionból.

A szurkolók frusztrációja valahol érthető: Benitez már régóta nem tudja megvenni azokat a játékosokat, akiket szeretne, így nem csoda, hogy a Liverpool nehezen (illetve sehogy sem) tudja tartani a lépést a Manchester United - Chelsea - Arsenal trióval, melyhez - pénzügyileg legalábbis mindenképpen - idén a Manchester City is csatlakozott.

A Liverpool anyagi nehézségei jól ismertek, a megváltóként fogadott Hicks - Gillette páros először ígért fűt, fát, bajnoki címet és stadiont, csak éppen BL-t nem - ehhez képest Benitez pont ezt nyert a vörösökkel még érkezésük előtt, bajnokságot pedig azóta sem (igaz, ha tavaly jobban odafigyelnek télen, megnyerhették volna a PL-t), és az új stadion is csak távoli álom csupán.

A két amerikai a klub bevételeit, beleértve a játékoseladásokból származó összegeket is, az adósságok törlesztésére fordítja, ami a szurkolók szerint azért nincs rendjén, mert amikor átvették a klubot (2006/07-es idény előtt), a Pool mindössze 44,8 millió fontos tartozással bírt, ráadásul Hicks és Gillette 200 milliós befektetést ígért. Ehelyett a klub megvásárlására is hiteleket vettek fel - melyekre garanciát a Liverpool FC jelentett.

A 2009 nyarán nyilvánosságra hozott adatok szerint a klub komoly bajban van: adóssága 359 millió fontra rúg, amiből csak az éves banki kamatok összege 36,5 millió font volt. A jenkik hiába próbálják átütemezni az adósságokat, a bankok egyre hajthatatlanabbak, és ugyan árulják részesedésüket, de vevőt nem nagyon találnak egyelőre, mert ekkora adósságot még egy olajsejk sem szívesen vesz a nyakába.

A klub idén kiesett a BL-ből (újabb érvágás a kasszán), a bajnoki tabellán hetedik helyen áll 33 ponttal, azaz 12 ponttal lemaradva az éllovas Chelsea mögött. Szerda este a Reading ellen megismételt meccset játszik az FA-kupában, és istenigazából csak három világklasszis játékosa van: Torres, Gerrard és Reina.

A nyáron igazolt válogatott jobbhátvéd, Glen Johnson sérült, a megmentőként várt olasz középpályás, Aquilani eleve sérülten érkezett, és ha valaki szigorúbban ránéz, azonnal leválik a porc a térdében. A mostani átigazolási piacról mindössze Maxi Rodriguez megszerzése tűnik biztosnak, szóval van okuk az idegeskedésre a szurkolóknak. Ha tényleg megvalósul a ma estére tervezett kivonulás, az egyértelmű üzenet lesz Hick és Gillett uraknak: feck off!