Huba
19 °C
33 °C

Kéz a kézben zuhan a Pool és a Juve

2010.01.14. 11:45

Az angol és az olasz klubok soha nem rajongtak egymásért, de 1985 óta a Juventus és a Liverpool szurkolói közötti gyűlölködés minden képzeletet felülmúl, idei sorsuk mégis összefonódik. A két komoly múltú óriásklub természetesen azzal a reménnyel kezdte az évet, hogy mind a BL-ben, mind a bajnokságban megpróbál a legjobb lenni, de a szezon felére eljutottak oda, hogy előbbire semmi, utóbbira minimális esélyük maradt csak. Az Európa Ligában csak azért nem esélyes, hogy összefutnak, mert ahhoz legalább egy kört menniük kellene.

A szezon elején Rafael Beniteztől és Ciro Ferrarától ugyanazt várták: vezesse végre bajnoki címre a csapatot. A Liverpool 20 éve nem volt bajnok, és hiába nyert közben BL-t is, a szurkolók már hazai első helyre vágynak, a Juventustól pedig elvették két utolsó bajnoki címét, a csapat kizárása óta az Intert csak megközelíteni tudták az ellenfelek. Az idény fele még hátra van, de szinte semmi esély rá, hogy bármelyikük bajnok legyen.

A gondok mindkét csapatnál nyáron kezdődtek. A Juventus 50 millió euróért brazilokkal erősített, olasz válogatott védőt is vett, de közben elengedett néhány olyan játékost, akik most nagyon hiányoznak Torinóból. A Liverpool szintén vett egy válogatott hátvédet, Glen Johnson mellé az olasz Alberto Aquilani érkezett, elengedték viszont Xabi Alonsót. A legrosszabb történt: az új igazolások nagyon gyengék, a Juve braziljait már saját szurkolóik fütyülik ki, az angolok Johnsonról sorra kapják a gólokat, Aquilani pedig még jobb is, ha sérült, mert úgy legalább rosszat nem csinál.

A Bajnokok Ligájában a csoportkörben kiestek, a Liverpool csak a Debrecent tudta megverni, a Fiorentina és a Lyon esélyt sem adott a liverpooliaknak, a Juventust pedig a továbbjutásról döntő mérkőzésen hazai pályán alázta meg a Bayern München. A BL-kiesés anyagilag sem jött jókor, főleg az egyébként is állandó gazdasági gondokkal küzdő Liverpoolnak, de a Juventusnál sem arra számítottak, hogy csak a Maccabi Haifát tudják megverni a csoportban – nagy nehezen.

Az edzők nem bírnak a csapataikkal, Ciro Ferrara keze alatt olyan formába került a Juventus, amivel már csak szégyent hoz az egykor Európát uraló klubra, és nem sokkal jobb a Liverpool helyzete sem. Az angolok hiába feszülnek meg, semmi nem akar sikerülni, Benitez gépezete csikorog, és erre nem lehet mentség egyedül Xabi Alonso hiánya.

Bár a héten a Juventus hazai pályán továbbjutott a kupában a Napolival szemben, a Liverpool pedig kiesett az FA Kupából, miután hazai pályán kikapott a Readingtől, az olaszoknak is jutott az utóbbi napokra egy megalázó vereség: a Milan a közepesnél egy fokkal gyengébb játékkal Torinóban csapta agyon a Juventust.

Még egy fontos hasonlóság az edző személye, illetve az ok, amiért még az övék a kispad. Egyik klubnál sem azért tartják meg az edzőt, mert nem szolgált rá vastagon a kirúgásra, hanem többé-kevésbé kényszerpályán mozognak a vezetők.

A Liverpoolnak egyszerűen pénze nincs kirúgni az ebben az esetben 13 millió fontot kaszáló Benitezt, a Juventusnál pedig úgy okoskodtak, ezt az évet megkapja Ferrara, ha bajnok lesz, maradhat, ha bukik, a vb után jön Marcello Lippi. De a vb még messze van, a Juventus pedig már most haldoklik.