Ödön
1 °C
11 °C

Kéz a kézben zuhan a Pool és a Juve

2010.01.14. 11:45

Az angol és az olasz klubok soha nem rajongtak egymásért, de 1985 óta a Juventus és a Liverpool szurkolói közötti gyűlölködés minden képzeletet felülmúl, idei sorsuk mégis összefonódik. A két komoly múltú óriásklub természetesen azzal a reménnyel kezdte az évet, hogy mind a BL-ben, mind a bajnokságban megpróbál a legjobb lenni, de a szezon felére eljutottak oda, hogy előbbire semmi, utóbbira minimális esélyük maradt csak. Az Európa Ligában csak azért nem esélyes, hogy összefutnak, mert ahhoz legalább egy kört menniük kellene.

A szezon elején Rafael Beniteztől és Ciro Ferrarától ugyanazt várták: vezesse végre bajnoki címre a csapatot. A Liverpool 20 éve nem volt bajnok, és hiába nyert közben BL-t is, a szurkolók már hazai első helyre vágynak, a Juventustól pedig elvették két utolsó bajnoki címét, a csapat kizárása óta az Intert csak megközelíteni tudták az ellenfelek. Az idény fele még hátra van, de szinte semmi esély rá, hogy bármelyikük bajnok legyen.

A gondok mindkét csapatnál nyáron kezdődtek. A Juventus 50 millió euróért brazilokkal erősített, olasz válogatott védőt is vett, de közben elengedett néhány olyan játékost, akik most nagyon hiányoznak Torinóból. A Liverpool szintén vett egy válogatott hátvédet, Glen Johnson mellé az olasz Alberto Aquilani érkezett, elengedték viszont Xabi Alonsót. A legrosszabb történt: az új igazolások nagyon gyengék, a Juve braziljait már saját szurkolóik fütyülik ki, az angolok Johnsonról sorra kapják a gólokat, Aquilani pedig még jobb is, ha sérült, mert úgy legalább rosszat nem csinál.

A Bajnokok Ligájában a csoportkörben kiestek, a Liverpool csak a Debrecent tudta megverni, a Fiorentina és a Lyon esélyt sem adott a liverpooliaknak, a Juventust pedig a továbbjutásról döntő mérkőzésen hazai pályán alázta meg a Bayern München. A BL-kiesés anyagilag sem jött jókor, főleg az egyébként is állandó gazdasági gondokkal küzdő Liverpoolnak, de a Juventusnál sem arra számítottak, hogy csak a Maccabi Haifát tudják megverni a csoportban – nagy nehezen.

Az edzők nem bírnak a csapataikkal, Ciro Ferrara keze alatt olyan formába került a Juventus, amivel már csak szégyent hoz az egykor Európát uraló klubra, és nem sokkal jobb a Liverpool helyzete sem. Az angolok hiába feszülnek meg, semmi nem akar sikerülni, Benitez gépezete csikorog, és erre nem lehet mentség egyedül Xabi Alonso hiánya.

Bár a héten a Juventus hazai pályán továbbjutott a kupában a Napolival szemben, a Liverpool pedig kiesett az FA Kupából, miután hazai pályán kikapott a Readingtől, az olaszoknak is jutott az utóbbi napokra egy megalázó vereség: a Milan a közepesnél egy fokkal gyengébb játékkal Torinóban csapta agyon a Juventust.

Még egy fontos hasonlóság az edző személye, illetve az ok, amiért még az övék a kispad. Egyik klubnál sem azért tartják meg az edzőt, mert nem szolgált rá vastagon a kirúgásra, hanem többé-kevésbé kényszerpályán mozognak a vezetők.

A Liverpoolnak egyszerűen pénze nincs kirúgni az ebben az esetben 13 millió fontot kaszáló Benitezt, a Juventusnál pedig úgy okoskodtak, ezt az évet megkapja Ferrara, ha bajnok lesz, maradhat, ha bukik, a vb után jön Marcello Lippi. De a vb még messze van, a Juventus pedig már most haldoklik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?