Mária
17 °C
29 °C

A Madárfészek 54 milliót hozott az olimpia óta

2010.01.15. 08:53

Az olimpia óta világszerte ismert pekingi Madárfészek stadion a 2008-as nyári játékok óta 370 millió jüan (54,2 millió dollár) bevételre tett szert és a hasznosítására további terveket dolgoztak ki - közölte az olimpiai park szóvivője csütörtökön. A nemzeti stadion bevétele elsősorban látogatói jegybevételekből és üzleti rendezvényekből származott - mondta a szóvivő, de nyereségre vonatkozó adatot nem közölt. Az 58 százalékban a pekingi fővárosi önkormányzat, 42 százalékban pedig a CITIC csoport tulajdonában lévő nemzeti stadion korlátolt felelősségű társaságnak a fenntartási költségek évente 150 millió jüant tesznek ki.

„A csoportos látogatások csak szűkösen fedezik a napi fenntartást, ezért arra törekszünk, hogy minél több rendezvénynek lehessünk a házigazdái” - nyilatkozta a szóvivő.

Tavaly augusztus óta több sporteseménynek is otthont adott a Madárfészek, köztük az olasz szuper kupának és a Bajnokok tornájának. Októberben az olimpia nyitó- és záró ünnepélyének rendezője itt állította színre Puccini Turandotját. December közepétől két hónapig síelni, korcsolyázni lehet a Madárfészekben és akinek kedve van: kutyaszán versenyekben is részt vehet 180 jüan (5 ezer forint) belépő kifizetése után.

A nemzeti stadion építése 2003-ban kezdődött meg és 2008 júliusában adták át. 21 hektáron terül el és 91 ezer ülőhelyet alakítottak ki benne, de további 11 ezer ideiglenes férőhellyel bővíthető.

A környezet adta lehetőségeket kihasználandó a tulajdonosok 600 méter hosszan üzlethelyiségek kialakítását tervezik, továbbá egy szálloda építésén is gondolkodnak, amire 17 ezer négyzetmétert szánnának. Az elképzelések között szerepel még, hogy a stadionon belül olimpiai éttermeket nyitnának. Itt lesz az olimpiai múzeum is, mintegy 10 ezer négyzetméteren, ahol a nyitóünnepségen és más olimpiai sporteseményeken használatos tárgyakat is be fognak mutatni.