Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Madárfészek 54 milliót hozott az olimpia óta

2010.01.15. 08:53

Az olimpia óta világszerte ismert pekingi Madárfészek stadion a 2008-as nyári játékok óta 370 millió jüan (54,2 millió dollár) bevételre tett szert és a hasznosítására további terveket dolgoztak ki - közölte az olimpiai park szóvivője csütörtökön. A nemzeti stadion bevétele elsősorban látogatói jegybevételekből és üzleti rendezvényekből származott - mondta a szóvivő, de nyereségre vonatkozó adatot nem közölt. Az 58 százalékban a pekingi fővárosi önkormányzat, 42 százalékban pedig a CITIC csoport tulajdonában lévő nemzeti stadion korlátolt felelősségű társaságnak a fenntartási költségek évente 150 millió jüant tesznek ki.

„A csoportos látogatások csak szűkösen fedezik a napi fenntartást, ezért arra törekszünk, hogy minél több rendezvénynek lehessünk a házigazdái” - nyilatkozta a szóvivő.

Tavaly augusztus óta több sporteseménynek is otthont adott a Madárfészek, köztük az olasz szuper kupának és a Bajnokok tornájának. Októberben az olimpia nyitó- és záró ünnepélyének rendezője itt állította színre Puccini Turandotját. December közepétől két hónapig síelni, korcsolyázni lehet a Madárfészekben és akinek kedve van: kutyaszán versenyekben is részt vehet 180 jüan (5 ezer forint) belépő kifizetése után.

A nemzeti stadion építése 2003-ban kezdődött meg és 2008 júliusában adták át. 21 hektáron terül el és 91 ezer ülőhelyet alakítottak ki benne, de további 11 ezer ideiglenes férőhellyel bővíthető.

A környezet adta lehetőségeket kihasználandó a tulajdonosok 600 méter hosszan üzlethelyiségek kialakítását tervezik, továbbá egy szálloda építésén is gondolkodnak, amire 17 ezer négyzetmétert szánnának. Az elképzelések között szerepel még, hogy a stadionon belül olimpiai éttermeket nyitnának. Itt lesz az olimpiai múzeum is, mintegy 10 ezer négyzetméteren, ahol a nyitóünnepségen és más olimpiai sporteseményeken használatos tárgyakat is be fognak mutatni.