Maradnak a cáparuhás úszóvilágcsúcsok

2010.01.15. 11:18 Módosítva: 2010.01.15. 11:18
A nemzetközi úszószövetség ellenszavazat nélkül megtartotta az elmúlt két év rekordjait, az indoklás szerint a csúcsok legális körülmények között, mindenki számára egyenlő feltételek mellett születtek.

A nemzetközi sportági szövetség (FINA) vezető testülete, a Büro pénteki bangkoki ülésén ellenszavazat nélkül úgy döntött, érvényben maradnak azok az úszóvilágcsúcsok, amelyeket az elmúlt két évben az úgynevezett szuperdresszekben értek el az úszók. A határozatról a testület magyar tagja, Gyárfás Tamás még a tanácskozás közben számolt be a helyszínről. 

A Büro a FINA-közgyűlés határozata alapján még a tavaly nyári, római világbajnokságon döntött úgy, hogy január elsejétől megtiltja a szuperdresszeket. Az úszósportban többen úgy vélték, hogy az elmúlt két év 240 világcsúcsát el kell törölni, vagy két csúcslistát létrehozni, hiszen a jelenleg érvényes csúcsokat szinte lehetetlen megdönteni a nem az egész testet borító textilruhákban.

A szövetség álláspontja szerint azonban a rekordok legális körülmények között, mindenki számára egyenlő feltételek mellett születtek, azaz a csúcstartókkal szemben lenne inkorrekt, ha eredményeiket eltörölnék.

A FINA megítélése szerint - az úszósport fejlődése töretlen, a lehetőség adott, hogy megdőljenek a rekordok.