Főcsoport-döntős a Vikings és a Jets az NFL-ben

2010.01.18. 08:50 Módosítva: 2010.01.18. 08:50

A Minnesota Vikings hazai, a New York Jets pedig idegenbeli sikerrel biztosította a helyét a főcsoport-fináléban a profi amerikaifutball-ligában (NFL).

A vasárnapi játéknapon a Vikings a Dallas Cowboyst verte magabiztosan, a Jets pedig meglepetésre a San Diego Chargers otthonában diadalmaskodott szoros csatában.

A vasárnapi játéknapon a Vikings a Dallas Cowboyst verte magabiztosan, a Jets pedig meglepetésre a San Diego Chargers otthonában diadalmaskodott szoros csatában.
A négy főcsoport-elődöntő előzetes elemzései során a szakértők éppen a Jetsnek adtak a legkevesebb esélyt a vendégcsapatok közül, mivel a szezonban igencsak hullámzóan teljesítő együttes az utolsó 11 alapszakasz-mérkőzésén győztes - és sokak által az első számú Super Bowl-esélyesnek tartott - Chargershez látogatott. A meccs első félidejében az újonc irányító, Mark Sanchez vezette támadóegység nem is játszott jól, a védelem azonban csupán egyetlen touchdownt (hatpontos gól) engedélyezett a hazaiaknak. A második félidőben aztán a fiatal játékmester mozgatta csapatrész is feljavult, s különösen az utolsó negyedben mutatott kiváló produkcióval győzött Rex Ryan együttese (17-14).
A Vikings sikere, s különösen annak mértéke közel olyan meglepő, mint a Jets továbbjutása. A veterán, egyszer már visszavonult irányító, Brett Favre és a remek alapszakaszmérlege ellenére (12-4) kicsit lesajnált minneapolisi csapat ugyanakkor leradírozta a pályáról az utóbbi hetekben remeklő Cowboyst (34-3). A 40 éves vezér négy touchdown-passzt adott, ami korábban soha nem sikerült neki a rájátszásban annak ellenére, hogy 22 playoff-találkozón van már túl, ráadásul a liga történek legidősebb játékosa lett, aki meccset tudott nyerni a rájátszásban. "Ezért tértem vissza" - mondta a meccs után a legendás játékos.

A főcsoport-elődöntőben:

Nemzeti főcsoport (NFC): Minnesota Vikings (2.)-Dallas Cowboys (3.) 34-3

Amerikai főcsoport (AFC): San Diego Chargers (2.)-New York Jets (5.) 14-17

Az Indianapolis Colts-New York Jets és a New Orleans Saints-Minnesota Vikings főcsoport-finálét vasárnap rendezik, a nagydöntőre, a Super Bowlra február 7-én, Miamiban kerül sor.