Helyszíne már van a triatlon-vb-nek

2010.01.21. 11:33

A helyszín kérdése megoldódott, a televíziós közvetítésé viszont még nem, és jelenleg 70 millió forint hiányzik a szeptemberi, budapesti triatlon-világbajnokság megrendezéséhez.

„A Kopaszi-gátnál lesz az úszás, a versenyzők onnan kerékpáron a budai alsó rakparton elmennek az Erzsébet hídig, majd tovább a Lánchídig, amelyen áttekernek - mondta az MTI érdeklődésére Lányi András, a hazai szövetség (MTSZ) elnöke. - Aztán a pesti alsó rakparton a Margit híd irányába haladnak, s ott lesz a fordító, majd vissza a Parlament felé, végül a Roosevelt téren alakítjuk ki a depót.” Lányi hozzátette, a futás a kerékpározáshoz hasonlóan négy körből áll majd, és a Szent István Bazilika felé indul a tervezett útvonal. Eredetileg a Városligetben lett volna a versenyközpont, ott azonban nem készültek el időre a tervezett beruházások, így a hazai szövetségnek új helyszínt kellett keresnie. A Kopaszi-gátra esett a választás, ahol tesztversenyként tavaly a duatlonosok Európa-bajnokságát is megrendezték, csakhogy a nemzetközi szövetség (ITU) jelezte, nem azért ítélték Budapestnek a rendezést, hogy az élversenyzők teljes viadalára a külvárosban kerüljön sor.

„Három helyszínre is rábólintott az ITU, így a Városligetre, a Parlament előtti területre és a Roosevelt térre. Előbbi kettőnél elképzelhető, hogy beruházások kezdődnek, így maradt a Roosevelt tér, csakhogy ott éppen szeptember 11-én, 21 órától éjszakai futóversenyt rendeznek. Ezért az esemény szervezőivel meg kellett állapodni az együttműködésről, hogy mindkét versenyt zavartalanul meg lehessen tartani. Múlt hét szerdán létrejött az egyezség, amely ha nem születik meg, veszélybe került volna a vb - mondta Lányi.

Az MTSZ tavaly megválasztott elnöke jelezte, hogy az ITU december 16-ára várt végleges útvonaltervet, de ezt mostanáig nem tudták elküldeni. Viszont a megállapodás révén megkezdhetik az engedélyeztetési eljárást, s az ITU-t is értesítették a kedvező fejleményekről. Megjegyezte, az engedélyeztetéssel nem lesz probléma, mert az érintett kerületek és a főváros is nagyon pozitív hozzáállást tanúsít. Lányi bevallotta: jelenleg a pénz okozza a legnagyobb gondot annak ellenére is, hogy az állami támogatás első része már megérkezett, ugyanis nagyjából 70 millió forint hiányzik még az esemény költségvetéséből.

„"Az ITU egy hazai névadó és további három itthoni főszponzort enged a szervezőknek. Ebből kellene fedezni a hiányzó összeget. Jelenleg egyetlen szerződést sem kötöttünk még ezekre, a tárgyalások folynak, de be kell vallani, elutasításaink már vannak” - mondta Lányi.

A másik probléma, a közvetítés megoldása, miután a Magyar Televízió saját forrásból nem vállalta a közvetítést, így most más magyar társaságoktól kértek be ajánlatokat a szervezők. A szeptember 8. és 12. közötti világbajnokságon mindkét nemnél a 75 legjobb triatlonos áll majd rajthoz, de akár több tízezer turista is érkezhet a magyar fővárosba, ugyanis ebben a sportágban az amatőrök is - rendszerint óriási létszámban - megküzdenek egymással a profik csúcseseményén, noha kissé más útvonalon. Lányi a távlati célokról azt mondta, hogy 2016-ra szeretné, ha lenne egy legjobb húszba tartozó magyar versenyző, továbbá fontosnak tartja a nem olimpiai szakágak, így például az Ironman vagy a duatlon felfejlődését.