Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Hat gólt lőttünk a cseheknek

2010.01.24. 16:30

A futsalválogatott négygólos vezetésről kapott ki Csehországtól, pont nélkül esett ki a hazai rendezésű Európa-bajnokságon. Az első csoportmeccsen a honosított brazilokkal játszó azeriek valóban erősebbek voltak, a csehek öngyilkos taktikáját (15 percet játszottak vészkapussal) ki kellett volna védekezni.

Telt ház, több mint hétezer néző előtt játszotta második meccsét is a futsalválogatott, az első félidőben végig jobb volt a világranglistán hét hellyel előrébb álló cseheknél. A csapat agresszíven és jól játszott, a közönség tombolt, joggal: a félidőben 2-0-ra, a 25. percben már 4-0-ra vezetett a csapat úgy, hogy Lódi Tamás szabályos gólját nem adták meg, pedig lövése a gólvonal mögé pattant.

A csehek kockáztattak, már a harmadik gól után mezőnyjátékost hoztak be a kapus helyett. Ez bevett, régóta ismert taktika a futsalban - ilyenkor öt a négy ellen játszik a két csapat - de kockázatos is: az öt emberrel támadó csapat általában hamar feláll a másik térfélen, addig járatják a labdát, amíg az egyik védő lemarad, és helyzet adódik. Ez a játékmód maximális koncentrációt követel, elég egy labdaeladás, és az ellenfél üres kapura támadhat.

Ez történt most is, egy rossz passz után Dróth saját térfeléről ívelt a kapuba (így lett 4-0), de a csehek nem változtattak a kamikaze-taktikán, öten maradtak négy ellen, és ez bejött: egy perc múlva, a 26.-ban szépítettek, a 33. és 38. perc között négy gólt lőttek az összezuhanó magyar csapatnak, az 5-4-gyel már továbbjutásra álltak (a döntetlen magyar továbbjutást jelentett volna).

Kozma Mihály is lehozta kapusát, a magyar szövetségi kapitány húzása is bevált, Gyurcsányi utolsó perces góljával ismét Magyarország volt Eb-negyeddöntős helyen, de Kopecky 19. másodperccel a vége előtt továbblőtte csapatát (6-5 oda).

A magyar válogatott 25 percig nagyot játszott, érthetetlen, hogy a kapuslehozatallal teremtett emberhátrányos helyzettel sem a válogatott első sora, sem a remekül védekező, a magyar bajnok Berettyóra épülő második sor nem tudott mit kezdeni.

Az öt a négy elleni játékot lehet gyakorolni, védekezésben és támadásban is fel lehet rá készülni. A válogatott zavarba jött, erővel sem bírták jól az utolsó negyed órát, ez egyértelműen felveti a szövetségi kapitány felelősségét is.

Az emberelőnyös szituációban leggyakrabban a sarokból érkező felpasszra a hosszú oldalon érkező játékos kerül helyzetbe, mint most is, a csehek fegyelmezetten bedarálták a magyar csapatot, szinte összes helyzetük és góljuk így született.

Magyarország összeroppant, az utolsó percben szabálytalankodni kellett volna, és ezt különösebb következmények nélkül megtehettük volna: a futsalban félidőnként ötöt lehet faltolni (a hatodiktól végezhet el az ellenfél kisbüntetőt 10 méterről), a magyar válogatott két csapathibánál állt az utolsó másodpercekig, ez nem kihasználni óriási taktikai hiba volt.

Az Európa-bajnokság az első komoly futsalesemény Magyarországon, a magyar sportközönség nagyrésze most ismerkedett meg a játékkal, félő, hogy a pont nélküli kiesés miatt nem szerette meg.

A cseh-meccs voltaképpen a futsal minden szépségét megmutatta, látszik, hogy ebben a sportban érdemes kockáztatni, nem lehet alibizni és az eredményre ráülni, nem érdemes sérülést színlelve fetrengeni, hiszen az óra csak a tiszta játékidőt méri, itt nem működik a nagypályáról jól ismert leveszem-felnézek-megtolom-passzolom módszer, mert nincs rá idő.

Kár, hogy éppen így kellett megtapasztalnunk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?