Hat gólt lőttünk a cseheknek

2010.01.24. 16:30

A futsalválogatott négygólos vezetésről kapott ki Csehországtól, pont nélkül esett ki a hazai rendezésű Európa-bajnokságon. Az első csoportmeccsen a honosított brazilokkal játszó azeriek valóban erősebbek voltak, a csehek öngyilkos taktikáját (15 percet játszottak vészkapussal) ki kellett volna védekezni.

Telt ház, több mint hétezer néző előtt játszotta második meccsét is a futsalválogatott, az első félidőben végig jobb volt a világranglistán hét hellyel előrébb álló cseheknél. A csapat agresszíven és jól játszott, a közönség tombolt, joggal: a félidőben 2-0-ra, a 25. percben már 4-0-ra vezetett a csapat úgy, hogy Lódi Tamás szabályos gólját nem adták meg, pedig lövése a gólvonal mögé pattant.

A csehek kockáztattak, már a harmadik gól után mezőnyjátékost hoztak be a kapus helyett. Ez bevett, régóta ismert taktika a futsalban - ilyenkor öt a négy ellen játszik a két csapat - de kockázatos is: az öt emberrel támadó csapat általában hamar feláll a másik térfélen, addig járatják a labdát, amíg az egyik védő lemarad, és helyzet adódik. Ez a játékmód maximális koncentrációt követel, elég egy labdaeladás, és az ellenfél üres kapura támadhat.

Ez történt most is, egy rossz passz után Dróth saját térfeléről ívelt a kapuba (így lett 4-0), de a csehek nem változtattak a kamikaze-taktikán, öten maradtak négy ellen, és ez bejött: egy perc múlva, a 26.-ban szépítettek, a 33. és 38. perc között négy gólt lőttek az összezuhanó magyar csapatnak, az 5-4-gyel már továbbjutásra álltak (a döntetlen magyar továbbjutást jelentett volna).

Kozma Mihály is lehozta kapusát, a magyar szövetségi kapitány húzása is bevált, Gyurcsányi utolsó perces góljával ismét Magyarország volt Eb-negyeddöntős helyen, de Kopecky 19. másodperccel a vége előtt továbblőtte csapatát (6-5 oda).

A magyar válogatott 25 percig nagyot játszott, érthetetlen, hogy a kapuslehozatallal teremtett emberhátrányos helyzettel sem a válogatott első sora, sem a remekül védekező, a magyar bajnok Berettyóra épülő második sor nem tudott mit kezdeni.

Az öt a négy elleni játékot lehet gyakorolni, védekezésben és támadásban is fel lehet rá készülni. A válogatott zavarba jött, erővel sem bírták jól az utolsó negyed órát, ez egyértelműen felveti a szövetségi kapitány felelősségét is.

Az emberelőnyös szituációban leggyakrabban a sarokból érkező felpasszra a hosszú oldalon érkező játékos kerül helyzetbe, mint most is, a csehek fegyelmezetten bedarálták a magyar csapatot, szinte összes helyzetük és góljuk így született.

Magyarország összeroppant, az utolsó percben szabálytalankodni kellett volna, és ezt különösebb következmények nélkül megtehettük volna: a futsalban félidőnként ötöt lehet faltolni (a hatodiktól végezhet el az ellenfél kisbüntetőt 10 méterről), a magyar válogatott két csapathibánál állt az utolsó másodpercekig, ez nem kihasználni óriási taktikai hiba volt.

Az Európa-bajnokság az első komoly futsalesemény Magyarországon, a magyar sportközönség nagyrésze most ismerkedett meg a játékkal, félő, hogy a pont nélküli kiesés miatt nem szerette meg.

A cseh-meccs voltaképpen a futsal minden szépségét megmutatta, látszik, hogy ebben a sportban érdemes kockáztatni, nem lehet alibizni és az eredményre ráülni, nem érdemes sérülést színlelve fetrengeni, hiszen az óra csak a tiszta játékidőt méri, itt nem működik a nagypályáról jól ismert leveszem-felnézek-megtolom-passzolom módszer, mert nincs rá idő.

Kár, hogy éppen így kellett megtapasztalnunk.