Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Szepesi Nikolett doppingvétség miatt egy évig nem versenyezhet

2010.01.25. 20:06
Az úszónő januárban visszavonult, szeptemberben visszatért, nemzetközi szövetséget erről nem értesítette, így mentesült a doppingellenőrzés alól.

Szepesi Nikolett 2011. január 22-ig nem versenyezhet a nemzetközi szövetség, a FINA doppingellenőrző bizottságának döntése értelmében tette közzé hétfő este a Magyar Úszószövetség (MÚSZ).

A Kőbánya SC versenyzője 2009. január 22–én írásban jelentette be visszavonulását a FINA-nak, annak doppingbizottsága mindezek alapján - a szabályok értelmében - a sportolót a továbbiakban nem ellenőrizte. Tavaly szeptemberben Szepesi azonban úgy döntött, mégis folytatja pályafutását, de erről a FINA-t nem tájékoztatta, így változatlanul mentesült az ellenőrzés alól, ami szabálytalannak minősül. 

Erik von Heijningen elnök vezetésével a doppingellenőrző bizottság Lausanne-ban tárgyalta meg a történteket, és úgy döntött, hogy Szepesi egy évig nem indulhat a FINA által regisztrált eseményeken. A tárgyaláson a versenyző képviseletében Sós Csaba, a MÚSZ doppingellenőrző bizottságának elnöke vett részt.

Az isztambuli rövid pályás úszó Európa-bajnokságon decemberben Szepesi 200 méter háton 6. helyen végzett 2:04.68-cal, 50 és 100 háton nem jutott döntőbe, de a magyar csúcsot megdöntötte.

Az eltiltás azt is jelenti, Szepesi nem úszhat a nyári budapesti Európa-bajnokságon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!