Árpád
-2 °C
4 °C

30 fős csapat utazhat a szabadtéri atlétika Eb-re

2010.01.27. 10:49

Nem célverseny a márciusi fedettpályás világbajnokság a magyar atlétika számára, Dornbach Ildikó szakmai igazgató szerint mindenek előtt a júliusi Európa-bajnokságra készül a válogatott, s Barcelonába akár 30 fős csapat is utazhat. A hazai fedettpályás idény a múlt heti Budapest-bajnoksággal kezdődött, februárban kerül sor a honi szövetség (MASZ) hagyományos nemzetközi versenyére, majd a hó végén a fedett ob következik. A vb-nek március 12-14-én Doha ad otthont.

„Nem görcsölünk a fedett vb miatt, amelyen ezúttal is egy kis csapat indul, a létszám szerintem nem éri majd el a hét főt - nyilatkozott az MTI-nek Dornbach Ildikó. - Messze nem célverseny ugyanis a dohai vb, van olyan szakág, amelynek belefér a felkészülésébe, van amelyiknek nem. A távfutók döntő többségénél például a nyári eredményesség feltétele egy hosszabb felkészülés. Belefér a vb a sprintereknek, a gátas Kiss Dániel már megfutotta a szintet, vagy a súlylökőknek, akik közül Kürthy Lajosnak nem okozhat gondot a kvalifikáció, de Márton Anita indulására is számítok.”

A szakmai igazgató hozzátette, 2010 kiemelt állomása a nyári szabadtéri Európa-bajnokság, ahol az elnökség felhatalmazása alapján egy nagyon nagy csapat is indulhat.

„Különböző szinteket állapítottunk meg, ennek célja, hogy támogassuk a fiatalok felzárkózását a felnőttekhez, így a 24 év alattiak úgymond kedvezményt kapnak, nekik elég az európai szövetség által kiírt szintet elérni. Akár 30 fős is lehet a válogatott, mert idén remélem számíthatunk azokra is, akikre tavaly sérülés miatt nem, így a diszkoszvető Fazekas Róbertre vagy Máté Gáborra, ők mindketten komoly műtét után kezdték el a felkészülést, a többpróbázó Zsivoczky Attila pedig már sokadik operáción van túl. Az Eb fontos verseny a 2012-es olimpia szempontjából is, Barcelonában lendületet szerezhetünk Londonra.”

Dornbach szerint a kontinensbajnokság mellett a júniusi, budapesti csapat Európa-bajnokság számít még kiemelt versenynek idén: „Bár ahány szakág, annyiféle felkészülés, de azt kértük a futóktól, a dobóktól és az ugróktól egyaránt, hogy a csapat Eb-indulás mindenkinek férjen bele.”