Majoros eltitkolta újabb ittas vezetését

2010.01.27. 11:33
Az 55 kilóban olimpiai aranyérmes birkózó, Majoros István pénteken azt állította, ő nem érintett a bajnokokat sújtó érdemtelenségi járadékmegvonásban, kiderült viszont, hogy mégis. Januárra valóban kaphatja a 200 ezres járadékot, februárra viszont már nem, mert visszakerült a bűnügyi nyilvántartásba újabb ittas vezetése miatt.

"Én ezt nem magamért csináltam, nem a saját pénzemet féltem. Ez 900 embert érinthet, azt hiszem, senki nem fog rám haragudni ezért" - indokolta Majoros István, hogy miért fordult a múlt héten a jogi képviselője az Alkotmánybírósághoz, kifogásolva azt a törvénymódosítást, ami megvonná az elítélt olimpiai bajnokok életjáradékát. Legújabb értesülésünk szerint mégsem a társai iránti kiállás vezetette Majorost.

Ez így tűnt már akkor is, amikor az athéni aranyérmes jogi képviselője, Balogh Tamás a múlt héten azt nyilatkozta, hogy túlságosan szigorú és aránytalan, ha egy járadékra jogosult bajnoktól - érdemtelenség miatt - legalább három évre vonják meg a havi 200 ezer forintot, mert a bíróság elítélte vagy akár pénzbírsággal sújtotta.

Az ügyvéd ekkor úgy tudta, hogy Majoros érintett, és nem kap pénzt. Ezzel a birkózó hétmillió forintot bukna. Csakhogy 2004 bajnoka egy nap múlva cáfolt, és nyilatkozta azt, hogy társaiért fordult az Alktománybírósághoz.

Az Index viszont most úgy értesült, Majorostól mégis megvonják juttatását. Az eddigi is ismert 2006-os, ittas vezetéses ügye tényleg elévült, 2009 novemberében mentesült a következmények alól. Csakhogy egy újabb ittas vezetés miatt ott a neve a legfrissebb fekete listán.

„Ugyanazt követtem el, mint máskor. Válófélben voltam, rossz passzban” – mondta el a birkózó a minisztérium illetékesének hétfőn. Újabb közúti bűncselekményéről mindeddig nem volt hír, nem kapott publicitást, mint az előző, és azt például még most sem tudni, mikor okozta a balesetet.

A minisztériumban elmondták Majorosnak, örülnek, hogy ezt bejelentette, de feltétlen tegye meg írásban is vallomását, mert ha ezt elmulasztja, akár ötvenezres bírságra számíthat mellékbüntetésként.

Tehát Majoros a bűnügyi nyilvántartásból kikerült novemberben, de december végén visszakerült. Ebből adódóan, mivel tavaly betöltötte 35. életévét, januárra kaphat járadékot, hiszen a kifizetéskor alapul vett bűnügyi nyilvántartásban december közepén még nem szerepelt a neve.

Februárra viszont már nem jár neki - valószínűleg még három évig továbbra sem -, mert a legfrissebb nyilvántartásban már ismét ott a neve.

Annyiban tehát nem állított valótlant a múlt héten, hogy ő jelenleg nem érintett a járadékmegvonásban, de a következő hónapban már az lesz, vagyis mégiscsak önmagáért harcol, és természetesen saját pénzét félti.

A járadék megvonása számokban

Megrovás: három évig nem kaphat járadékot az ítélet jogerőre emelkedésétől számítva

Pénzbüntetés: három évig nem kaphat járadékot az ítélet jogerőre emelkedésétől számítva

Felfüggesztett (1 évre): a felfüggesztés ideje és további három év

Letöltendő börtönbüntetés (1 év alatt): a büntetés, a mentesítés 3 éve, plusz 5 év közjogi szankció

Letöltendő börtönbüntetés (1 év felett, 5 év alatt): a büntetés, 5 év mentesítési idő, plusz 5 év közjogi szankció

Letöltendő börtönbüntetés (5 év felett): a büntetés, 10 év mentesítési idő, plusz 5 év közjogi szankció

Jogi képviselőjét, Balogh Tamást először arról kérdeztük, tudott-e arról, hogy ismét vétett Majoros. "Semmi biztosat nem tudok róla, erről az újabb esetről nem hallottam. Nem is kérdeztem, mennyire érintett, ezek magánügyek, én csak elvileg foglalkozom az ügyével, ezért olvastam el több száz oldalt, mert aránytalannak érzem a büntetést."

Hozzátette, ő még azt sem tartotta kizártnak, hogy az első eset után elszámolták a hónapokat, ezért nem kaphat járadékot.

A telefonszámát ugyanakkor nem árulhatta el, mert Majoros kérte, ne adja meg senkinek. A hazai szövetségtől sem kaptuk meg, így a bajnokot nem kérdezhettük meg.

A 2000-ben Európa-bajnoki címet szerző Majoros pályafutása befejezése után a K1-ben is próbálkozott, mert anyagi gondjai voltak, jelenleg Marcaliban birkózóiskolát vezet, vélhetően nagy szüksége lenne a pénzre.

Kolláth György alkotmányjogász szerint kevés az esély, hogy az AB az érdemtelenségről szóló törvényt megsemmisítse, így összesen nyolcan nem juthatnak hozzá a pénzükhöz. Farkas Péter mellett Kósz Zoltán és Majoros István is, valamennyien olimpiai aranyérmesek.