Sarkazásos góllal nyertek Eb-t a spanyolok

2010.01.30. 22:15

Spanyolország sorozatban másodszor is megvédte futsal Európa-bajnoki címét, a debreceni Főnix-csarnokban 4-2-re verte Portugáliát.

A döntőt Kovács Gábor vezette, a játékvezető az NB II.-es keret tagja. A világranglista-2. spanyolok kezdtek jobban, az első perc végén kapufát lőttek, többet birtokolták a labdát, három perc alatt három helyzetük is volt.

A negyedik-ötödik percben már mindkét csapat cserélgetett, a második sorokban is jobb volt Spanyolország, kapusuk a nyolcadik percben védett először. A portugálok nem tudtak akciót építeni, egyéni megoldásokkal próbálkoztak.

Eredmények

döntő:
Spanyolország-Portugália 4-2 (2-0)
Debrecen, Főnix Csarnok
gól: Ortiz (9.), Javi Rodríguez (13.), Lin (36.), Daniel (40.), illetve Goncalo Alves (38.), Joel Queirós (39.)

a 3. helyért:
Csehország-Azerbajdzsán 5-3 (1-2)

A 9. percben jött az első gól, Portugália labdát vesztett saját térfelén, Ortiz egy csel után ballal lőtt nagy gólt a kapu jobb oldalába. Az Eb-címvédő a vezető gól után még jobban meghajtotta a meccset, a portugálok minden szerelésnek örültek, másodpercekig volt csak náluk a labda.

A 12. percben a csapatkapitány Javi Rodriguez hat méterről, a kapunak háttal, védője lába között sarkazott megalázó gólt, 2-0. Pörögtek a spanyolok, Portugália egyszer jutott el a másik kapuig, akkor a négyszeres Európa-bajnok Amado kapus védett.

Egyre többet kihagytak a portugálok, elszórták a labdákat, a félidő utolsó öt percére óriási lett a különbség a csapatok között. Spanyolországnak öt komoly helyzete volt, Bébé védett nagyokat, így a szünetre maradt a kétgólos vezetés.

A második félidőben nem volt változás, percenként jöttek a spanyol helyzetek, Portugáliának öt perc alatt egy lövése volt. Spanyolország mindenben sokkal jobb volt, Fernandaót, Javi Rodriguezt, Kikét nem tudták tartani, ha a portugál kapus nem véd ilyen jól, sokkal nagyobb lehetett volna a különbség.

Feljebb jöttek a portugálok, a 30. percben az első spanyol védelmi hibából helyzetük lett, a választámadásból Alvaro lőtt kapufát, ennek ellenére ez a félidő gyengébb volt, mint az első.

A 32. percben Amado védett nagyot: elsőre átemelték, a kapufáról kipattanóból jövő lövést bravúrral védte. Leültek a spanyolok, edzőjük időt kért, hogy felrázza csapatát. Sikerült, pár másodperc alatt két helyzetük lett, Portugália is többször odaért a spanyol kapuhoz, nem adták fel, kiegyenlítettebb lett a meccs.

Négyes holtverseny a gólkirályoknál

Javi Rodríguez (Spanyolország), Joel Queiros (Portugália), Biro Jade (Azerbajdzsán) és Saad Assis (Olaszország) 5-5 góllal, holtversenyben nyerte el az adidas Aranycipőjét, amelyet Sándor Tamás, a Debreceni VSC korábbi válogatott labdarúgója adott át a győzteseknek.

A 36. percben Fernandao birkózott a portugál hatoson belül, a lecsorgót Cardinal rossz helyre rúgta, Lin középről, 8 méterről lőtte a harmadik spanyol gólt.

Portugália kikérte idejét, lehozta kapusát, eredménnyel: két perccel a vége előtt Alvés a jobb felsőbe bombázott, húsz másodperccel később Joel gyötörte be a második portugál gólt, 1.30-cal a vége előtt 3-2 lett.

Volt helyzetük az egyenlítéshez is, helyette azonban húsz másodperccel a vége előtt Daniel lőtt be egy hosszú indítást, Spanyolország 4-2-re győzött, megvédte Eb-címét.

A spanyolok veretlenül nyerték a tornát, a csoportban a fehéroroszokat (9-1) és a portugálokat (6-1) győzték le, a negyeddöntőben gól nélküli döntetlen után az oroszokat ejtették ki büntetőkkel, a legjobb négy között a cseheket verték (8-1).

A sorozatban harmadszor, összességében ötödször Európa-bajnok csapat kiemelkedett a mezőnyből, a döntőben is sokkal jobban játszott ellenfelénél, teljesen megérdemelten győzött ismét.

A legnézettebb kontinesbajnokság

Az UEFA tájékoztatása alapján az idei volt minden idők legvonzóbb Európa-bajnoksága, vagyis a magyarországi Eb-t tekintette meg a helyszínen a legtöbb szurkoló, szám szerint több mint 58 000.

Orlando Duarte, portugál szövetségi kapitány: "A spanyolok jobban, és kevesebb hibával játszottak, míg mi két gólt ajándékoztunk nekik. Megérdemelten lett ismét Spanyolország az Európa-bajnok. Portugália először szerepelt kontinensbajnoki döntőben, feltétlenül előreléptünk, és rengeteg tapasztalattal vérteződtünk fel, és az a célunk, hogy a következő Eb-n győzelmi eséllyel indulhassunk.

José Venancio Lopez Hierro, spanyol szövetségi kapitány: "Nagyon hatékonyan játszottunk, kiváló ellenfelet győztünk le. A tornán számos sérülés nehezítette a dolgunkat, de a csapat remek játékosállománya, és az elhivatott közös munka mindig átlendített a nehézségeken. Büszke vagyok a játékosaimra és a kollégáimra, hogy az első ilyen nagyszabású, 12 csapatot felvonultató Európa-bajnokságon a lehető legmagasabb színvonalon teljesítettek, szinte megingás nélkül játszottunk az első csoportemeccstől a döntő lefújásáig. Köszönet a rendezőknek, a minket elkísérő spanyol szurkolóknak és a magyar nézőknek, hiszen csodás atmoszférájú Europa-bajnokságon vehettünk részt."

A trófeát Michel Platini UEFA-elnök adta át a telt házas Főnix-csarnokban.

A bronzérmet Csehország nyerte, a kora esti helyosztón 5-3-ra verték Azerbajdzsánt. A két csapat a magyarok csoportjából jutott tovább, a csehek meglepetésre visszavágtak a múlt csütörtökön elszenvedett  6-1-es vereségért.