Pintér Sándor cége őrizte Overdose-t

2010.02.02. 09:33
A Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. két fegyverese napi 24 órában vigyázott a csodalóra, a volt belügyminiszter 3,6 milliót számlázhatott. Az őrzést nem Overdose tulajdonosa, hanem a közpénzekből gazdálkodó Nemzeti Lóverseny Kft. rendelte meg.

Overdose tulajdonosát, Mikóczy Zoltánt október végén tartóztatták le, december elejéig tartották fogva Romániában, a Népszabadság szerint november közepétől az Orbán-kormány volt belügyminiszterének, Pintér Sándornak a cége, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. védte a veretlen négyéves mént. Az őrzést nem Mikóczy rendelte meg, hanem a közpénzekből gazdálkodó Nemzeti Lóverseny (NL) Kft. A szerződés szerint két fegyveres őr napi 24 órában őrizte Overdose-t.

09

A lap birtokába került dokumentumok szerint Pintér cége ezért napi közel 60 ezer forintot kapott, megbízatása két hónapra szólt, így nagyjából 3,6 millió forintot számlázhatott ki az NL Kft. felé. Vajtó Lajos, a vállalat vezérigazgatója az üggyel kapcsolatban azt mondta, hogy elemi kötelességük volt Overdose nyugalmának biztosítása, és ilyen módon a segítségnyújtás. "A ló és tulajdonosa rendkívül sokat tett a magyar lóversenysport népszerűsítéséért, Overdose ráadásul nemzeti kincs" - érvelt Vajtó, majd hozzátette, hogy vannak erők, amelyek nem a vállalat fejlődésében, hanem a károkozásban érdekeltek, ezért ha szükségét látják, Overdose a jövőben is kitüntetett figyelemben és elbírálásban részesül.

Vajtó állítja, az elmúlt évben a NL Kft. így is 15-20 millió forintot spórolt az őrzési és vagyonvédelmi költségein, ezzel együtt könnyen elképzelhető, hogy a felépülőben lévő, jelenleg Németországban tréningező állat Magyarországra való visszatérése után ismét testőröket kap. Cége ugyanis tárgyalásokat folytat szponzorokkal, akik finanszíroznák Overdose kamerás őrzését.

Mikóczy Zoltán látta, hogy a Civil szolgálat emberei őrzik a lovát, és örült is ennek, ám a szolgáltatást nem ő rendelte meg, így a szerződés tartalmáról sincs tudomása. Bár nem kérte a külön védelmet, ha szükséges, az őrzés költségeit kész kifizetni, ilyen megkeresést azonban mostanáig nem kapott.