Győrben a Kolonics-kiállítás

2010.02.07. 11:18

A szombat esti megnyitó után vasárnaptól Győrben is látható a Kolonics, a Sportlegenda című kiállítás, amelyet a Kolonics György Alapítvány szervezett a pekingi olimpia előtt tragikus hirtelenséggel elhunyt kétszeres olimpiai és tizenötszörös világbajnok kenus emlékére. A tárlat március 6-ig tart nyitva a győri Árkádban. Kolonics György 2008. július 15-én, edzés közben hunyt el.

A bevásárlóközpont átriumában megtekinthető az a két kenu, melyekkel olimpiát nyert: a párossal 1996-ban, Atlantában Horváth Csabával, az egyessel 2000-ben, Sydney-ben. Emellett látható a lapátja és a nagyjából félezer érme közül a legfontosabbak. Egy 50 darabból álló fotósorozat bemutatja élettörténetét gyermekkorától egészen 2008 júliusig, egy emlékfalon pedig csapattársai - kézlenyomatuk mellett - rövid írásokkal emlékeznek meg róla, amit a látogatók is megtehetnek egy másik falon. Készült egy óriástérkép, melyen minden olyan helyszínt bejelölnek, ahol a legendás sportoló edzőtáborozott és versenyzett. Két tévén a vele készült riportokat lehet megtekinteni.

A Kolonics György Alapítvány - amelyet barátok, ismerősök, sportszakemberek és intézmények kezdeményezésére, a család hozzájárulásával és részvételével hoztak létre - a kiállításon szeretné bemutatni és népszerűsíteni a sportágat. Így a kenuzás története, a hajók fejlődése és a lapát változása is nyomon követhető. A kenuszimulátorban pedig bárki kipróbálhatja, milyen érzés evezni.

A kiállítás - a hazai szövetség tájékoztatása szerint - ingyenesen látogatható. Több egykori barát, ismerős és csapattárs tart interaktív tárlatvezetést, a sorban az első Kammerer Zoltán, a Graboplast-VSE háromszoros olimpiai bajnok kajakosa, aki vasárnap délután 3 és 6 óra között várja a látogatókat.