Mitől lenne ötpontos favorit a Colts?

2010.02.07. 13:31

Las Vegasban ötpontos favoritnak tették meg az Indianapolis Coltst az NFL vasárnapi döntője előtt. Peyton Manningék három éve éppen ebben a stadionban nyertek Super Bowlt, a New Orleans ellenben először játszik nagydöntőt 43 éves fennállása alatt.

Túlzottnak tűnik ez az 5 pontos hendikep, ha figyelembe vesszük, hogy a Saints, az NFC képviselője, idén összességében keményebb főcsoportban játszott, mint az Indy. Az egész NFL-ben ugyanis 7 olyan csapat volt idén, amely több mint 11 meccset tudott nyerni. Közülük csak ketten játszanak az AFC-ben. A Colts csak két olyan csapattal találkozott, amely 10 vagy több meccset nyert. A Saints öt ilyen meccset játszott, négyet meg is nyert.

Ami sújtja a Coltsot: Dwight Freeney bokaficama súlyosabb, mint amilyennek először látszott: az egyik bokaszalagja több mint felerészben beszakadt, ami azt jelenti, hogy még akkor is, ha tudja vállalni a játékot, aligha fog tudni úgy kitámasztani, hogy komoly problémákat okozzon Drew Breesnek, a New Orleans irányítójának. Nem akármilyen veszteség: amióta 2002-ben elkezdte NFL-es pályafutását, Freeney szerezte a második legtöbb sacket (irányító szerelés), és ő kényszerítette ki a legtöbb szabad labdát is (forced fumble).

Ezzel szemben a hatalmas és fanatikus szurkolótábort maga mögött tudó Saints védelme a legjobbkor egészült ki – Jabari Greer és Tracy Porter is éppen a rájátszásra gyógyult meg, és több fontos játékkal is sikerült hozzájárulniuk a meneteléshez – az NFC döntőben például éppen Porter szerzett Brett Favre-tól labdát a hajrában.

Külön lehetőség van ezúttal tippelni alatt/fölött fogadással az egyes csapatok összpontszámaira is. Érdekesség, hogy bár közel 32 pontot átlagolt mérkőzésenként az alapszakaszban a Saints, most 25.5 pontnál húzták meg a nyereményszorzó határát. Ha hozza az átlagot, könnyű nyerni vele. A Sportingbetnél élőben is lehet fogadni az eseményre.