Piroska
-3 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Suchmann: Elkészül időben a Balatonring

2010.02.19. 17:16 Módosítva: 2010.02.19. 17:16

Várhatóan hamarosan, akár tíz napon belül aláírja a hitelszerződést a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a Balatonring beruházójával, így nem lesz akadálya a nyári próbafutam és az őszi verseny megtartásának - mondta Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke a szervezet pénteki ülésén.

Suchman Tamás kifejtette, öt év helyett tíz évre nyerte el a sávolyi MotoGP a világbajnoki futamok rendezési jogát, ami miatt még zajlanak a szerződésmódosítások, de hamarosan megnyílhat a spanyol beruházó számára az állami garanciavállalású hitel. A politikus szerint a csúszás okai között szerepel a bürokrácia, továbbá az, hogy "kényes politikai időket élünk".

Tavaly október végén jelentették be politikusok először; a sávolyi gyorsaságimotoros-versenypálya spanyol beruházója 50 millió eurós hitelt kaphat a beruházáshoz az MFB-től. A Sedesa-csoport a mintegy 30 százalékig vállalt önerő erejéig megkezdte az építkezést, hogy a pálya elkészülhessen az idei őszi versenyig. A december végi híradások arról szóltak, hogy  az MFB igazgatósága jóváhagyta a hitelkérelmet, és a projekt 15,3 milliárd forintos, 25 évi futamidejű kölcsönhöz juthat, amiről várhatóan januárban írják alá a hitelszerződést. Ez azonban a mai napig nem történt meg.

A BFT elnöke hangsúlyozta, jelentős attrakció lesz a 150-200 ezer vendéget vonzó nemzetközi verseny a térség és az ország számára is. Már most sok a jelentkező egyéb - a gokarttól a kamionig - a pályával kapcsolatos programra. Ez további százezres forgalmat jelenthet, Nagykanizsától Tapolcáig vendégeket hozva a szállásadóknak, éttermeknek.