Átverték a számítógépet a superbike-osok

2010.03.01. 11:01
A világbajnokság nyitófutama a legszorosabb befutóval indult, a győzelmet célfotó alapján ítélték oda.

A Superbike történetének legszorosabb befutója volt vasárnap Ausztráliában, amikor Leon Haslam négy ezredmásodperccel verte Michel Fabriziót. Az angol suzukis végig vezetett, de a célegyenesben a ducatis rágyorsult, a számítógép őt hozta ki győztesnek.

Csapata ünnepelt a depóban, de a tévéképernyőre nem írták ki a hivatalos végeredményt, hanem megnézték a célfotót: kiderült, Haslam érte el előbb a vonalat, úgy harmad keréknyivel.

”Sokáig nem tudtam, hogy én vagyok a győztes” – nyilatkozta a 26 éves Haslam, akinek apja, Ron Haslam is híres motorversenyző volt.

”Azt hittem, én nyertem, a kivetítőn láttam a feleségem ugrálni, mi mást gondolhattam volna?” – mondta Fabrizio.

Az eddigi legkisebb különbség öt ezredmásodperc volt, mindkettőt 1999-ben jegyezték föl, az egyiket ugyanitt, Phillip Island-en.

Akkor Troy Corser verte Carl Fogartyt, majd négy hónappal később, Monzában Fogarty Colin Edwardst. Utóbbi hasonló szituáció volt, az óra az amerikait hozta ki, de a célfotó az angolt.

Az idei bajnokság néhány órával később megtartott második futamán Carlos Checa győzött, Haslam második, Fabrizio harmadik lett, a pontversenyt Haslam vezeti.