Móric
9 °C
15 °C

Janics Natasa százzal nyom fekve

2010.03.01. 21:27
Előrébb tart a felkészülésben Janics Natasa, mint egy éve. Edzője, Kovács László szerint rendkívül pozitív a hozzáállása, a napokban újra visszatérnek a Bulgáriába. A 28 éves Janicsot apróságok is idegesítik, annyira maximalista.

Janics Natasa három hetet töltött a bulgáriai Belmekenben, egy hétre hazatért Szegedre, hamarosan újra visszamegy a magaslati edzőtáborba.

Belmeken a török határtól negyven kilométerre van, Janics több mint kétezer méter magasan készülhet, magaslaton a szervezete másféle terhelést kap. A tó a hegyek közt van, termálvizet is kap, nem fagyhat be.

„Korábban ide jártak az NDK sportolói, és nem is engedtek maguk közé senkit. Ide senki nem léphetett, ha nem volt bolgár. Amikor bolgár edző voltam, átírták a nevem Damjan Damjanovra, csak így nézhettem szét itt. Most már természetesen más a helyzet, de mint egy klinika, úgy néz ki a földszinti bázis a tó partján. Mindenféle vizsgálatot végre lehet hajtani. Abszolút ideálisak a körülmények” – mondta Kovács László, Janics Natasa edzője.

Hozzátette, most lényegesen előrébb tart a háromszoros olimpiai bajnok, 28 éves kajakos, mint tavaly ilyenkor, és remélik, idén már ötszázon is ott lehet a legjobbak közt. Janicscsot annyi rossz érte az utóbbi években az ötszázas távon, szeretné, ha ezek az élmények eltűnnének. Emellett az olimpiai műsorba beiktatott kétszázra ugyanúgy készül, ezen a távon eddig verhetetlen volt.

„Nagyon szeretne ötszázon is menni, meg is tesz ezért mindent, kőkeményen edz, egyszer sem kell rászólnom, nem akar lógni. Nagyon bántja ugyanakkor, ha csak pár századdal is gyengébb időt teljesített, mint az önmagától elvárta. Nagyon klassz a hozzáállása, ilyenre soha nem is számítottam. Szálkás, erős, száz kilókkal nyom fekve, ami az ő törékeny alkatát tekintve nagy szó.

Rendben a magánélete, szeptemberben ment férjhez, példásan foglalkozik a fiatalokkal, elmondja a tapasztalatait, tanácsokat ad nekik a vízen, megőrizte a jókedvét, a tanmedencébe utánozza a társait, Katit, Dalmát. Semmi rosszat nem tudok elmondani róla” – értékelt a 62 éves Kovács, aki annak idején Natasa édesapját, a szerb Milant is felkészítette.