Nincs problémánk, nem vagyunk mi dilisek

2010.03.04. 10:55
A magyar klubok és edzők alig vesznek igénybe sportpszichológusi segítséget, még leginkább a sportolók hajlanak rá. A szakember a mérkőzésen előforduló helyzetekre jól fel tudja készíteni a játékosokat, ennek ellenére inkább kirakatnak van, általában tűzoltásra hívják, holott a sportolók felkészítésének egyharmada nem fizikai jellegű.

Csapatsportokban két kudarcot is szenvedett a közelmúltban a magyar sport, a férfi kézilabda-válogatott és a futsalválogatott is fontos Eb-meccsen kapott ki. Mindkét mérkőzésen Csehország volt az ellenfél, közös vonás még, hogy a nagyjából azonos tudású ellenféllel szemben a döntetlen továbbjutást jelentett volna, és mindkét csapatot erősen támogatta a közönség: a futsalosok Budapesten hétezer néző előtt játszottak, a kézicsapatnak több ezer magyar szurkolt Bécsújhelyen, de hiába, a kézilabdázók és a futsalosok is összeomlottak a végére.

Magyarországon 26 diplomás, végzett és gyakorlott sportszakpszichológus van - ez európai átlagban sok, a képzést dr. Lénárt Ágota indította el -, általában nincsenek leterhelve, holott ilyen esetekre felkészíthetnék a sportolókat. Téves az az edzői felfogás, hogy minden a pályán dől el, fejben is edzeni kell.

Az edzés a sportoló felkészítésének legfontosabb része, a maradék 30 százalékot adja minden más: táplálkozás, terhelésélettan, mozgástan, sportpszichológia. A mentális felkészítést ezekkel kéne összehangolni, a sportpszichológusnak ezekkel együttműködve kell dolgoznia.

Mi van, ha vezetünk?

Az alaphelyzetekre fel kell készíteni a sportolót: mi van, ha vezetünk? Mi van, ha sokkal vezetünk? Mit érezzünk az ellenféllel szemben? Mit zárjunk ki a fejünkből a meccs alatt? Mi van döntetlennél, ha mi egyenlítünk, ha ők? Hónapok alatt ezek a sémák gyakorlással rögződhetnek, a sportolónak tudni kell gyorsan váltani közöttük, a hatékony megoldást előhívni.

Tapasztalat, hogy sokgólos vezetésnél gyakran lelassulnak a mozdulatok, a sportolón látszik, elhitte, megvan a meccs, nem vállalja be úgy a lövést, mint még éles helyzetben. Ha ezekről a hibás reakciókról a meccs előtt beszélnek, megjelenésükre fel lehet készülni.

Gyakori, hogy zavaró és felesleges gondolatok jelennek meg mérkőzés közben, a játékos bepánikol a sikertől: vajon lesz jobb szerződésem? Hányan látnak, mit szólnak hozzá? Nyerünk-e, hány perc van még, lecserélnek-e? Az ilyen gondolatok mind rontják a mozgást, növelik a reakcióidőt.

Nem intelligenciafüggő

A sportpszichológus egyszerű dolgokat tanít, a mentáltréningen relaxált állapotban a különböző érzékszervekhez kapcsolódó jó emlékeket felidézteti a sportolóval, milyenek voltak a szagok-fények a meccsen, mikor jó eredményt ért el, így teste is képes felidézni az akkori mozgást. Ezzel bevésődnek a jó minták, melyek később gyorsabban és könnyebben előhívhatók: téthelyzetben a legbegyakoroltabb mozgások, megoldások jönnek elő.

A játékban megjelenő negatív érzelmeket (félelem, szorongás, öröm) már gyerekkorban ki lehet játszani, képzeleti szinten szinte mindent fel lehet dolgozni. Fontos, hogy ez nem intelligenciafüggő, agyi-biológiai és mentális háttere van.

Időkérésnél késő bonyolult taktikai képzést adni

A futsalmeccsen a csehek 4-0-ról feljöttek 4-3-ra, az edzőnek meg kellett volna nyugtatnia a csapatot. Hiba ilyenkor legorombítani a ziháló, lüktető játékost, aki érzelmektől fűtve, esetleg sérelemmel tele jön le a pályáról, hiba rájuk zúdítani az információt, a taktikát. Az időkérést 10-15 másodperc légzéssel és pozitív visszajelzéssel a legjobb kezdeni (jó volt az elzárás, szép volt a csel), utána jöhet javító utasítás is. Időkérésnél már késő taktikai képzést adni, érzelmi löket kell.

Az edző is csapattag, intenzív érzelmi állapotban van. Legyen domináns (én vagyok a vezető, és csak én), de ezt jól kell kommunikálnia, a pozitív hozzáállás a kulcs. Három-négy egyszerű információ kell a sportolónak, több az időkérés alatt úgysem megy át. Pályán mindig a testbeszéd a legerősebb, stresszt kezelni, koncentrálni pedig már fiatal korban meg kell tanulni.

Népszerű sztereotípia, de tévhit: a szakemberek állítják, nincs különbség férfi és női sportoló között, előitéleteinket visszük át a sportra. A statisztika szerint nincsenek eltérések a két nem között, a nők sem buknak el nagy előnyről többször.

A sportpszichológus a titkos fegyver

A pszichológus szó gyakran rémisztően hat (nincs semmi bajunk, ha van, megoldjuk magunk, nem vagyunk dilisek), a sportpszichológust általában tűzoltásra hívják. A klubok és edzők is nehezen fogadják el, a pszichológussal kapcsolatos előítéleteiket kivetítik a sportpszichológusra is. Ritka az állandó, egész szezonra szóló szerződés, jellemzőbb, hogy nagy sportesemények előtt kampányszerűen kapnak eseti megbízásokat.

A szakemberek

Kovács Kriszta 2006-ban végzett pszichológia szakon, 2009-ben fejezte be a Semmelweis Egyetem sport szakpszichológusi képzését. Csapatsportok területén kutatott, több mint négy éve dolgozik sportolókkal (kajak-kenu, kerékpár, futball).

Gyömbér Noémi 2007-ben végzett klinikai és egészségpszichológiai szakirányon, 2009-ben fejezte be a SOTE sport szakpszichológus képzését. Több mint 4 éve dolgozik sportolókkal, egyéni és csapatsportokban egyaránt (kézilabda, tenisz, atlétika. karate, ökölvívás), pszichológiát, sportpszichológiát oktat.

Imre Tóvári Zsuzsanna 2003-ban az ELTE-n pszichológia szakon végzett, 2009 óta sport szakpszichológus. 2004 óta dolgozik a Vasas bajnok és kupagyőztes női  röplabdacsapatával, emellett egyéni sportolókkal is (atlétika, vívás, kosárlabda, labdarúgás, kézilabda) foglalkozik.

Olimpiai kerettagok bármikor mehetnek sportpszichológushoz, olimpia előtt elsőbbséget élveznek, az olimpikonok többsége volt is már, de csak a versenyzők kis részének van állandó kapcsolata pszichológusával. Szövetség nagyon ritkán, edző gyakrabban, leggyakrabban maga a sportoló kér segítséget, Nyugaton és a tengerentúlon minden élcsapatnál és válogatottnál állandó a sportpszichológusi jelenlét. A gyakorló szakemberek szerint a nem olimpiai sportot űzők körében nagy az érdeklődés a sportpszichológiára, kiküzdik maguknak.

A titkos fegyver

A magyar sportoló gyakran nem mondja el, hogy sportpszichológussal dolgozott, ez a titkos fegyver. Volt rá példa, hogy az olimpiai- és világbajnok a dobogóról lejőve küldte a a köszönő SMS-t, de nyilatkozatában nem említette sportpszichológusát. Gyakori, hogy a szakember csak kirakatnak van, de nem kap elég időt a munkára.