Négyéves pofonért bűnhődik Gerendás

2010.03.10. 13:28
Az 1976-os olimpiai vízilabdázó bajnoka, az Eger edzője, Gerendás György sem kapja életjáradékát 2006-os ütése miatt. Egyetért a decemberi törvénymódosítással, vállalja a felelősségét.

2009 végén fogadta el a parlament azt a törvénymódosítást, amely szerint a bűnügyi nyilvántartásba bekerülő olimpiai érmesek és edzőik nem kaphatják meg a sporttörvény szerint járó életjáradékukat. A törvénymódosítást Farkas Péter ügye ihlette, Barcelona olimpiai bajnok birkózója ugyanis elítélése után bujkálása alatt a havi 200 ezer forintból tarthatta el magát.

A törvénymódosítás után kiderült, nem csak ő, hanem körülbelül húszan nem kapják havi járandóságukat, ilyen a vízilabdázó Gerendás György is, aki jelenleg az Euroligában egyedüli magyar csapatként érdekelt Eger edzője. 

Gerendás megerősítette, nem kapja sem az olimpiai bajnokoknak (kétszázezer forint), sem az edzőként járó járadékot (százezer forint), érdemtelen rá.

Gerendás György
Gerendás György

„Elfogadom a törvényt, tartsuk be a szabályokat. Örültem, amikor az állam megemlékezett rólunk, azt is tiszteletben tartom, hogy ezt a pénzt most nem utalják nekem. A járadék, ami egy komoly összeg, egy ország elismerése a példaképeknek. Ha a tömegek jóérzését valaki megsértette, törvénybe ütközőt tett, nem rossz elképzelés, ha büntetik. Alapvetően egyetértek, végigolvastam a törvényt, a megfogalmazással lehet vitatkozni, de én most nem teszem. Hamarosan újra kapni fogom” – rögzítette, és mást nem is akart hozzátenni.

Gerendás 2006-ban megütötte egy Vasas-Eger meccsen Méhes Jenőt, a Vasas szakosztály-igazgatóját. Hibáját utána rögtön elismerte, a kivonuló rendőrök garázdaságért hivatalból eljárást indítottak ellene.

„Ami a zsűriasztalnál történt, az egy emberi, de nem sportemberi reakció volt. Én odamentem, hogy beszéljek Konrád Ferenccel, a találkozó ellenőrével, mire odajött Méhes és folyamatosan beleszólt a mondandómba. Én is, és Konrád is többször szóltam neki, hagyja abba, de ő nem tette. Nem emberi, aljas módon hergelt és én egy provokációra reagáltam gyarló emberi módon” – nyilatkozta 2006 áprilisában.

A járadék megvonása számokban

Megrovás: három évig nem kaphat járadékot az ítélet jogerőre emelkedésétől számítva

Pénzbüntetés: három évig nem kaphat járadékot az ítélet jogerőre emelkedésétől számítva

Felfüggesztett (1 évre): a felfüggesztés ideje és további három év

Letöltendő börtönbüntetés (1 év alatt): a büntetés, a mentesítés 3 éve, plusz 5 év közjogi szankció

Letöltendő börtönbüntetés (1 év felett, 5 év alatt): a büntetés, 5 év mentesítési idő, plusz 5 év közjogi szankció

Letöltendő börtönbüntetés (5 év felett): a büntetés, 10 év mentesítési idő, plusz 5 év közjogi szankció

„Leszállt rám a köd, továbbra is sportembernek, sportszerű embernek érzem magam. Játékosként is mindig nyerni akartam, mint edző igyekeztem, igyekszem átplántálni ezt a tanítványaimba. Használjanak ki bármilyen fortélyt az ellenfél vagy akár a játékvezető átverésére, de aljasságra, szemétségre soha nem kértem senkit” – fogalmazott a Magyar Nemzetben.

A szintén érintett Majoros István az Alkotmánybírósághoz fordult a törvény felülvizsgálata miatt, Gerendás és a pénzbüntetésre ítélt Kósz Zoltán sem írta alá kezdeményezését. Kolláth György alkotmányjogász szerint nem is valószínű, hogy módosítanák a törvényt.